Danas je dan za dodatno suosjećanje, brigu i pomoć onima koji su u nevolji. Točan broj napuštenih životinja u Hrvatskoj se ne zna, no procjena je da godišnje ima oko 15.000 napuštenih pasa.

Broj ostalih životinja se ni približno ne zna. Iako je donesen novi zakon, azili i udruge su zatrpani svakodnevnim pozivima i čini se kako ta brojka raste, umjesto da je u padu. Mikročipiranje je obavezno od 2014., no i dalje se pronalaze psi bez čipa.

Pretpostavka je da oko 75% ukupne svjetske populacije pasa i mačaka nema dom. Iako se u Hrvatskoj ne zna točan broj, situacija je vrlo jasna. Odite u obližnji azil i pogledajte koliko ih je. Osvrnite se oko sebe i sjetite se koliko ste puta prošli pokraj gladnog psa ili mačke.

Tisuće napuštenih pasa i mačaka na ulicama Hrvatske svakodnevno je izloženo različitim oblicima zlostavljanja, patnjama, gladi, žeđi i bolestima. Psi i mačke lutalice ne žive na ulicama svojom voljom. Glavni uzrok njihovog povećanog broja je napuštanje kućnih ljubimaca i njihovo nekontrolirano razmnožavanje.

Sjetite se objava na društvenim mrežama, svih vijesti o napuštenim i izmučenim životinjama. Danas pomozite barem jednoj od njih. Sigurni smo da ćete je vrlo brzo pronaći u susjedstvu, a ako ikada poželite ljubimca, sjetite se da je uvijek ljepše udomiti nego kupiti.