24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Svjetski je dan slobode medija

Više od autora

- vl promo-


U povodu Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je svoje članove, kao i sve druge novinare i medijske radnike u Hrvatskoj, da danas u petak, 3. svibnja 5 do 12 tradicionalnom simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine” upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožavaju sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje. S pet minuta tišine u eteru pozivu se odazvao i naš radio.

Prema indeksu razvijenosti slobode medija Hrvatska se na tradicionalnoj listi Reportera bez granica ove godine našla na 64. mjestu. Svrstana je u skupinu problematičnih zemalja, daleko od, primjerice, Slovenije koja je u tom poretku na 34. poziciji, upozorava u priopćenju SNH.

Nema slobode medija bez slobodnih novinara, a hrvatski su novinari “zarobljeni” na više načina. Tužbe za tzv. sramoćenje, učestale u zadnje vrijeme, zbog kojih pravosuđe proglašava krivima i one koji su pisali i govorili istinu, vodi ka autocenzuri, koja sve više dominira među hrvatskim novinarima.

Na to je u nedavnom novinarskom prosvjedu upozorena Vlada, ali ništa se ne čini da se to stanje promijeni. Nema depolitizacije javnog servisa i Vijeća za elektroničke medije, statuti medija su mrtvo slovo na papiru, napadači na novinare tek se simbolično kažnjavaju, najčešće uvjetnim kaznama, nema javnih potpora za kvalitetno novinarstvo…

“Podržimo novinarstvo kao javno dobro, jer samo sa slobodnim medijima i slobodnim novinarima možemo doći do uređenijeg i pravednijeg društva. Oduprimo se uzurpatorima svih vrsta kojima odgovara ovakvo stanje jer u mutnome je najlakše loviti”, kaže se u poruci SNH-a u povodu Svjetskog dana slobode medija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno