19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Terenska vježba pokazala dobru koordinaciju hitnih službi

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Odlukom župana Vukovarsko-srijemske županije, Damira Dekanića i sukladno Planu vježbi civilne zaštite za 2022. godinu, danas je na desnoj obali rijeke Dunav, između Šarengrada i Mohova (1306-1310 km) na područja izletišta Renovo održana županijska terenska vježba dijela operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Na vježbi je sudjelovalo gotovo stotinu pripadnika operativnih snaga i županijskih interventnih timova sustava civilne zaštite koji su provjeravali sposobnosti, resurse i kapacitete u spašavanju na vodi i iz vode te potragu za nestalim osobama. Tema vježbe bila je spašavanje putnika sa brodice uslijed velikog nevremena, trijaža, pružanje prve pomoći i zbrinjavanje, zatim potraga i pronalazak utopljenika i nestalih osoba.

Postavljeni ciljevi i zadaće vježbe su provjera opremljenosti i osposobljenosti i djelovanje Lučke kapetanije Vukovar u koordinaciji i usklađivanju traganja i spašavanja u unutarnjoj plovidbi te spašavanje osoba uslijed plovidbene nesreće, HGSS-a u potrazi i spašavanju na vodi i kopnu, Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar u potrazi, pronalasku i vađenju utopljenika iz vode, JVP Ilok u potrazi i spašavanju, DIP – RCZ Osijek u potrazi i spašavanju iz vode, GDCK Ilok u postupcima trijaže i zbrinjavanja, Zavoda za hitnu medicinu u trijaži, pružanju prve pomoći i zbrinjavanju većeg broja ljudi, Postaje granične policije Ilok u potrazi za nestalim osobama i osiguranju sudionika, Postrojbe civilne zaštite opće namjene grada Iloka u potrazi za nestalim osobama, lovačkih i športsko ribolovnih društava u potrazi za nestalim osobama i utopljenicima.

Također je provjeravana suradnja između koordinatora na lokaciji sa voditeljima interventnih timova tijekom operativne provedbe vježbe. Nakon gotovo dvosatnog trajanja vježbe i nakon održanog sastanka tima za analizu vježbe zaključeno je da je vježba u potpunosti uspjela i da su ispunjeni svi postavljeni ciljevi.

Župan Dekanić pohvalio je sve sudionike koji su ovako zahtjevnu vježbu izveli bez pogrešaka u komunikaciji i koordinaciji i što su još jednom pokazali da imamo izuzetno dobro vođene, osposobljene i opremljene interventne timove sustava civilne zaštite.Načelnik stožera Mato Matić, izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio je dobru koordinaciju između hitnih službi i istaknuo je da smo na području grada Iloka proteklih godina svjedočili nekoliko nesreća na vodi, nažalost i sa smrtno stradalim osobama i da je bilo potrebno provjeriti spremnost službi i postojeće kapacitete za svladavanje zahtjevnih zadaća na vodi.

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić zahvalio se svim sudionicima, pohvalio je izvrsnu koordinaciju između organizatora ove vježbe, Vukovarsko-srijemske županije i grada Iloka i izrazio zadovoljstvo viđenim u operativnim postupanjima. U svojoj izjavi istaknuo je kompleksnu situaciju i simulaciju velike nesreća sa gotovo stotinu sudionika koja je hitnim službama predstavljena u Elaboratu vježbe i izrazio zadovoljstvo viđenom spremnošću i opremljenošću. U budućem razdoblju nastaviti će se sa opremanjem i uvježbavanjem interventnih postrojbi kako bi sustav civilne zaštite bio još efikasniji i spremniji.

Koordinator na lokaciji, pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci Zlatko Becić istaknuo je da je vježba bila izuzetno zahtjevna kako po broju sudionika tako i prema samom scenariju. S obzirom na nizak vodostaj Dunava i težak pristup samoj lokaciji vježbe morali smo biti izuzetno oprezni i dobro koordinirani i sve elemente vježbe morali smo odraditi na izrazito visokome nivou, što smo u konačnici i uspjeli.

„Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali i pohvaliti one koji su po prvi puta sudjelovali u ovako zahtjevnoj vježbi, Javnu vatrogasnu postrojbu Ilok te ribolovna i lovačka društva koja su nam u mnogome pomogla u pretraživanju terena na vodi i kopnu. Posebne zahvale i čestitke upućujem i Klubu podvodnih aktivnosti Vukovar koji su pokazali zavidnu spremnost i sposobnosti ronjenja u izrazito smanjenim uvjetima vidljivosti“, rekao je Becić.

Sljedeća vježba bit će održana nagodinu u Vinkovcima na prostoru izletišta Sopot.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno