1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Tko će se s nama kroz projekt družiti, život će mu to produžiti!

Više od autora

- vl promo-

U Autoklubu Vinkovci danas je održana uvodna konferencija projekta „Vozači vozila na dva kotača – sigurnost uz oprez i manje rizika”. Riječ je o još jednom u nizu projekata Autokluba Vinkovci u suradnji s Hrvatskim autoklubom, a uz potporu u okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Autoklub Vinkovci osim redovnih djelatnosti vezanih za članstvo i za javne ovlasti, svake godine radi neki od projekata ili više projekata iz prometne sigurnosti i prometne preventive. Projekti su uvijek usmjereni na neku od skupina koje su posebno ugrožene u prometu, a ovaj put u fokusu su vozači vozila na dva kotača, dakle biciklisti, mopedisti, motociklisti, romobilisti odnosno svi sudionici u prometu na dva kotača”, istaknuo je voditelj projekta Ivo Bikić, predsjednik Autokluba Vinkovci i zamjenik predsjednika HAK-a.

Cilj provedbe projekta je djelovati na sigurno ponašanje i poticati promjenu ponašanja kroz povećani oprez tijekom vožnje motociklom, mopedom, biciklom ili električnim romobilom s manje rizika od događanja prometne nesreće. Provedba se temelji na: poticanju na razvoj sigurnih navika ponašanja, podizanju razine o vlastitim sposobnostima, osposobljavanju za sigurno upravljanje vozilom i razvijanje navika sigurnog ponašanja te definiranje minimalnih standarda i smjernica za provedbu programa edukacije djece.

Između ostaloga, provedbom su predviđena predavanja, praktične radionice na vježbalištima te izrada edukativnih materijala, a bit će proveden u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije te u Vrbanji.

U projekt ćemo uključiti sve one čimbenike za koje mislimo da mogu pomoći svojim sudjelovanjem, od policije, moto klubova i biciklističkih klubova do auto škola”, istaknuo je Bikić.Projekt će, moglo se čuti, obuhvatiti 250 do 300 motociklista i mopedista, 50 vozača električnih romobila, 30 do 50 osoba životne dobi od 50+, 30 do 50 djece predškolske dobi te 300 djece učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Također, što je svojevrsna posebnost ovoga projekta, pokušat ćemo uključiti i strane radnike na našem području, predvidivo njih 30 do 50. Riječ je o osobama koje se kreću našim cestama ili stazama na biciklima bez odgovarajuće opreme i bez dovoljnog poznavanja prometnih pravila, i mislimo kako je važno i njih obuhvatiti ovim projektom”, istaknuo je Bikić.

Proračun projekta iznosi 95.000,00 eura uz sufinanciranje u okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa u iznosu od 60 %, a preostalih 40 % financira Autoklub Vinkovci svojim sredstvima. Provedba je započela 1. studenog 2023. godine, a projekt traje do 31. listopada 2024. godine.

Između ostalih, uvodnoj konferenciji nazočili su i Željko Mijatović, glavni tajnik HAK-a sa zamjenikom Igorom Šiškom i pomoćnikom dr.sc. Sinanom Alispahićem, stručnim savjetnikom na projektu, koji je danas održao uvodnu prezentaciju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno