16 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Transparentnost predznak digitalnoj i zelenoj transformaciji gradova

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na konferenciji Zelena i digitalna transformacija za pametne gradove i zajednice, održanoj u Osijeku, Grad Vinkovce predstavljao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić, a u uvodnom panelu sudjelovao je pomoćnik direktora za tehničke poslove u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji Darko Čengić koji je dao uvid u velike projekte Vodovoda koji će pomoći smanjenju gubitaka vode u sustavu.

Organizaciju inovativnog događanja u procesu transformacije u pametne gradove  potpisuje tvrtka Gdi koja posluje već više od 30 godina sa Uredima u 15 zemalja diljem Europe i svijeta, a reference su im dugogodišnje iskustvo u primjeni digitalnih aplikacija i alata u javnom sektoru.

Kako digitalizacija utječe na unapređenje usluga Čistoće Županja s naglaskom na prikupljanje reciklažnog otpada, iskustva je predstavio direktor Čistoće Županja Ante Klanac. Prednosti digitalizacije u kontekstu upravljanja zaštićenim područjima iznio je Davor Mikulić, ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, dok je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin govorio o strategiji razvoja grada na Dravi s pametnim odnosno zelenim predznakom. Predstojnik Zavoda za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Ivan Plaščak zaokružio je cijelu raspravu pružajući perspektivu akademskog sektora na doprinose tehnologije održivoj poljoprivredi i očuvanju okoliša.

Tijekom zanimljivog ciklusa predavanja koji je uslijedio u režiji Agencije Apolon okupljeni su mogli saznati nešto više o podršci gradovima u data-driven odlučivanju i strateškom planiranju odnosno spektru tema digitalizacije javne i lokalne samouprave. Između ostalog, digitalnoj i transparentnoj javnoj upravi, digitalnom upravljanju komunalnom infrastrukturom, vodoopskrbom i odvodnjom te na koncu pametnim zelenim rješenjima i energetskom atlasu. Konferenciju je zatvorio Jurica Kovač iz tvrtke Aqua Libera koji je naglasak stavio na aktualnu temu kontrole gubitaka vode u vodoopskrbnim sustavima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno