25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Treća faza projekta Zaželi i u Jarmini, kroz šest mjeseci radit će 15 žena

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Treća faza projekta Zaželi zaživjela je i u Jarmini. U sljedećih šest mjeseci njime će biti obuhvaćeno ukupno 113 korisnika o kojima će skrbiti 15 žena, a ugovore ukupne vrijednosti većoj od 700 tisuća kuna danas je korisnicima podijelio načelnik Općine Goran Ileković.

Podjela ugovora novozaposlenim ženama prvi je dio treće faze projekta Zaželi koji uskoro počinje i u Općini Jarmina. Projekt je vrijedan ukupno 738 tisuća kuna, zaposlit će 15 teže zapošljivih žena i trajat će 6 mjeseci, ali uz moguće produženje, istaknuo je načelnik Goran Ileković.

„Kolika je potreba za ovim programom govori i činjenica da za ovih šest mjeseci imamo prijavljenih 113 korisnika, osoba starije životne dobi, za razliku od 130 koliko je ih je bilo u drugoj fazi, ali na razdoblje od godinu dana. Znači duplo više vremena, a mala razlika u broju korisnika”, napominje načelnik Ileković i dodaje kako su uistinu zadovoljni što je prošla još jedna faza Zaželi te da mu se nada i u budućnosti, kako zbog trenutne situacije u svijetu, tako i zbog sve većeg iseljavanja s kojim se, kao i ostali, susreće i Općina Jarmina.

„Temeljem ugovora koje imamo s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike mi smo dužni osigurati šest osoba po kandidatu što je ukupno 90, a mi smo već na 113. Naravno, ostatak će pokrivati i rješavati Općina, stojimo na raspolaganju svim svojim sumještanima”, rekao je Goran Ileković.

Volimo pomagati i stavljati osmijeh na lice našim korisnicima, složne su Jarminčanke, a jedna od zadovoljnjih je i Gordana Kramar. U Zaželi je već tri godine, sve izuzetno dobro funkcionira, ali najsretnija je, kaže, kad su ljudi kojima pomaže zadovoljni nakon njezinog dolaska. ”Jedva nas dočekaju da dođemo tamo. Neki su usamljeni i traže najviše da malo popričamo s njima, da se s njima podružimo. Uz sve to što radimo i napravimo, za njih još i odlazimo u ljekarnu, trgovinu, donosimo im hranu, piće, sve što nam kažu to bez problema odradimo”, ispričala nam je Gordana dodavši kako joj je s ovim projektom i financijski puno lakše budući da, uz sve ostale životne troškove, ima i djecu koja još idu u školu.Snježana Bogatirov prvi je put zaposlena, no već je jako dobro upoznata sa svim detaljima projekta, a sa svojim korisnicima je jako zadovoljna. „Kao što je kolegica rekla, najviše traže malo pažnje. Sve što zatraže mi im pomognemo, otiđemo u ljekarnu, trgovinu, počistimo, pospremimo. Sve u svemu, dobro je. Osobito jer nam i dobiveni novac puno znači u današnjoj situaciji”, ističe Snježana ne krijući nadu u nastavak projekta.

Podsjetit ćemo i kako je u Jarmini u prvoj fazi bilo zaposleno 12 žena, a u drugoj njih 15, a obje faze trajale su godinu dana. S povećanjem broja zaposlenih žena povećan je i broj korisnika pa iako je bilo predviđeno njih 90 – minimalno šest po ženi, kroz projekt je u posljednjoj fazi prošlo 135 osoba starije životne dobi.

Projekt provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Vinkovci i Centar za socijalnu skrb Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno