17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Tri stotine zboraša proslavilo sv. Ceciliju u Vinkovačkom dekanatu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Bilo je predivno, veličanstveno i nezaboravno, sukus je komentara i sinoćnjeg ukupnog dojma 2. susreta 300 zboraša iz desetak župa Vinkovačkog dekanata okupljenih pjesmom proslaviti svoju nebesku zaštitnicu sv. Ceciliju na svečanom euharistijskom slavlju u vinkovačkoj župi Svetog Nikole biskupa.

Sveta Cecilija zaštitnica je glazbe, glazbenika i zboraša, posebice onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti kreiranja svete mise.

Naime, prošle je godine po prvi put u zajedništvu organiziran susret, a kako podsjeća velečasni Ante Lučić, župni upravitelj župne crkve blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima, njegova subraća svećenici jako su lijepo to prihvatili, stoga je ove godine susret podignut na razinu više.

Pojasnio je i kako će svake godine druga župa biti domaćin susreta, ujedno su oni ti koji na neki način predvode sveto misno slavlje, orguljama i logistikom. Zborom je ravnao maestro vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda uz orguljsku pratnju Mateja Šibalića.

Euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik vlč. Ivan Đakovac. U svojoj homiliji, u ime svih župnika, zahvalio je okupljenim članovima župnih zborova na vremenu kojega izdvajaju i trudu što ga ulažu u svoje redovite probe da bi zajednička liturgijska slavlja bila obogaćena lijepim i skladnim pjevanjem. Istaknuo je kako je lijepo imati zbor koji može otpjevati i četveroglasne skladbe, no da iznad izvanjske ljepote pjevanja stoji srce koje slavi Gospodina.


Tijekom cijele godine zboraši dolaze na tjedne probe, a nedjeljom i blagdanima svojim glasovima uveličavaju misno slavlje.

„Proslava svete Cecilije zahvala je zborašima za sve što čine, za trud i vrijeme koje odvajaju u našim župama”, potvrđuje velečasni Lučić.

Župnici ovom gestom ukazuju koliko poštuju njihov trud, odricanje i slobodno vrijeme uloženo u ljubav prema Bogu i čovjeku, a tko god svojim glasom može obogatiti zbor, i više je nego dobrodošao, pozivaju.

Sveci su primjer kako dobro živjeti na zemlji, pa vodeći se tom mišlju, ostvaruju zajedništvo, bez obzira na to pjeva li netko manje dobro, ali svojim životom i primjerom potvrđuje kako se svetost isplati živjeti, potiče vlč. Lučić.

Zboraši uzvraćaju zahvalu svojim župnicima na čelu s dekanom na potpori, strpljenju, ali i razumijevanju bogatstva naših različitosti u vjeri kako ćemo zajednički ustrajati i dalje jednom godišnje, okupiti se oko zajedničkog euharistijskog stola, zahvaliti Bogu i sv. Ceciliji na daru ljubavi prema sakralnoj glazbi i zajedništva pri kreiranju jedinstvenog događaja u našem gradu i dekanatu.

Po završetku misnoga slavlja okupljeni zboraši u pratnji svojih župnika nastavili su radosno druženje uz zajedničku večeru, pjesmu i ples.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno