16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Tribina i edukacija u okviru projekta Podrška suvremenom roditeljstvu: Zaštita dojenja zajednička je odgovornost

Više od autora

- vl promo-

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci danas je održana Javna tribina na temu „Senzibilizacija javnosti o važnosti dojenja” s programom edukacije pod nazivom „Zaštita dojenja zajednička je odgovornost”. Dio je to projekta „Podrška suvremenom roditeljstvu” čiji je nositelj Udruga Agape – Bezuvjetna ljubav iz Vinkovaca.

Cilj nam je bio okupiti zdravstvene djelatnike s područja Vukovarsko-srijemske županije kako bi stekli nova znanja i vještine te zajedničkim trudom i stavom radili bolje u svojoj struci. Ovo je, inače, jedan od prvih projekata i edukacija o dojenju za zdravstvene djelatnike u Vinkovcima i zadovoljni smo odazivom. Sam projekt „Podrška suvremenom roditeljstvu” usmjeren je na podršku i edukaciju trudnica i njihovih partnera za trudnoću, porod i dojenje”, istaknula je izvršna predsjednica udruge Agape Mirjana Mate Ello, prvostupnica primaljstva i međunarodna savjetnica za dojenje.

Dojenje je jedini prirodni način prehrane djece, to je biološka norma istaknula je Zorica Kovač, magistra sestrinstva, međunarodna savjetnica za dojenje, predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje.

Nažalost, suvremeni uvjeti društva u kojemu živimo udaljili su nas od prirodnih stvari i s vremenom je došlo do problema da majke prerano odustanu od pokušaja da nauče dojenje i pribjegavaju lakšem načinu hranjenja djece industrijskim pripravcima. Dojenje je prva mjera primarne prevencije i potpuno je besplatno, no rezultati govore da nismo baš uspješni u tome. Zato moramo zajedno promicati dojenje i potaknuti buduće majke da svom djetetu priušte nešto ovako dragocjeno”, kazala je Kovač.


Udrugu Agape, Grad Vinkovci prati od samih početaka i dajemo im punu potporu. Drago nam je što su prepoznali kako mogu povući EU sredstva kao i pomoć koju im u tome može dati naša Agencija VIA. Iznimno je važna podrška i pomoć trudnicama, rodiljama, dojiljama, u razdoblju koje je prelijepo, ali i izazovno i stresno i za njih i za njihove obitelji. Ova udruga im to pruža i zato je iznimno važna za zajednicu”, istaknula je Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca partnera u projektu „Podrška suvremenom roditeljstvu”.

Ukupna vrijednost projekta je 17.995,00 eura pri čemu je udio Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade 13.090,00 eura (72,24 %), Grada Vinkovaca 4.749,00 eura (26,34 %), a vlastitih sredstava 165,00 eura (1,06 %). Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci (1.9.2023. – 31.8.2024.).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno