29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Tribina za poljoprivrednike: Do solarnih elektrana uz subvencije od 65 do 85%

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je održana javna tribina za poljoprivrednike na temu “Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije”.

Tribinu je organizirala tvrtka Eko-sustav d.o.o., u suradnji s tvrtkom Energycom iz Zagreba, kako bi zainteresirane poljoprivrednike informirali o nadolazećim natječajima kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gospodarstvima, uvjetima, potrebnoj dokumentaciji, načinu prijave i svemu ostalom što je potrebno kako bi ostvarili visoke stope sufinanciranja i uštede uz ulaganje u obnovljive izvore energije.

Vidimo dobar odaziv na tribinu jer su poljoprivrednici svjesni da su subvencije koje država ove godine planira dati velike, od 65 do 85 posto. Pozvali smo ih kako bi ih detaljno upoznali s mogućnostima sufinanciranja ugradnje obnovljivih izvora energije, uštedama koje donose i kako doći do što većeg iznosa subvencija”, istaknuo je Igor Gavrić, direktor Eko sustava d.o.o.

Ovaj put, kazao je, naglasak je na solarnim elektranama čijom se ugradnjom na računima za struju postižu velike uštede te u konačnici i olakšava proizvodnja.


Do samog poticaja je relativno jednostavno doći ako imate nekoga tko vas kroz proces može provesti. Mi smo ovdje zajedno s partnerskom tvrtkom Ekosustav i nudimo mogućnost i uslugu pripreme dokumentacije i vođenje naših klijenata kroz cijeli proces po sustavu „ključ u ruke”, a uz poticaje od 65 do 85 posto ta investicija dolazi na razinu koja je prihvatljiva gotovo svakom poljoprivredniku”, istaknuo je Nenad Šarančić, direktor tvrtke Energycom.

Među poljoprivrednicima koji su se danas došli informirati bio je i OPG-ovac iz Otoka Vlado Ferberžar, koji dijelom na svome gospodarstvu već ima solare, a razmišlja i o ugradnji novih.

Imamo proizvodnju svinja, preradu suhomesnatih proizvoda i kušaonu. Tamo gdje je prerada već je ugrađena solarna elektrana od 9 kW uz sufinanciranje od 80 posto, a koja mi je znatno smanjila račune za struju, s nekih pet i pol, šest tisuća, na maksimalno tri tisuće kuna. Sada bih nešto slično htio napraviti na farmi svinja gdje uopće nemam struju i jako bi mi pomoglo kada bih to mogao riješiti na ovaj način. To je znatno skuplja varijanta od one prve jer ne postoji električna mreža i potrebni su i akumulatori i baterije, ali opet, uz subvencije, nadam se da bi bilo prihvatljivo. Evo, vidjet ćemo sada što se nudi”, istaknuo je Vlado Ferberžar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno