Na području Vukovarsko-srijemske županije izuzetno je rijedak slučaj trihineloze, opasne parazitne bolesti za ljude i životinje. Liječnici se toliko rijetko susreću s njom da mnogi misle da je i iskorijenjena, ali događaj u zadnjim danima prošle godine pokazuje da to baš i nije tako.
Prema informacijama Državnog inspektorata, u suhomesnatim proizvodima proizvedenim u domaćinstvu u Boboti utvrđen je parazit Trichinella spiralis. Zaraženi proizvodi prodavani su na tržnici u Osijeku, a riječ je o kulenovoj seki, kobasicama i slanini. Trihinela je parazit koji se nalazi u mesu sisavaca, u našem kraju najčešće je pogođeno svinjsko meso od kojeg se prave suhomesnati proizvodi koji stvaraju najveće probleme zbog manjka termičke obrade.
Bolest se manifestira različito, a simptomi su u početku uobičajeni. „U samom početku to je najčešće temperatura i dijareja, a kroz navedene simptome većina ljudi uopće ne prepozna ovu bolest jer se radi o, možemo reći, čestim simptomima”, rekla je liječnica Vedrana Lanc-Čurdinjaković dodavši kako u našoj županiji već godinama nije bilo oboljelih što je i jedan od razloga zašto ljudi rijetko pomisle na trihinelu kada osjete određene simptome. Teži oblik se najčešće pojavi tek nakon dva ili tri tjedna, smrtni ishodi su rijetkost, ali nisu nemogući.
„Najbolja prevencija je kontrola mesa prilikom svinjokolje. Tužno je što pojedinci štede na takvim stvarima nadajući se da će sve proći u najboljem redu”, istaknula je vinkovačka epidemiologinja napomenuvši kako se trenutno nalazimo u mjesecima kada se uobičajeno javljaju oboljeli. Proizvodnja suhomesnatih proizvoda najčešće se odvija u studenome, a prve degustacije kreću oko Božića. Mesu je dovoljna termička obrada i na 60 stupnjeva, tako da nakon kuhanja i pečenja ono više ne stvara problem.
Posebna se pozornost treba obratiti pri kupovini na tržnicama, posebice od proizvođača „bez etikete”. „Preporučila bih svima paziti od koga uzimaju proizvode koje neće termički obraditi i nikako ne kupovati od neprovjerenih proizvođača. Važno je zapamtiti da potrošači imaju moć izbora”, upozorila je doktorica Lanc-Čurdinjaković.