25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Tečaj za trudnice i partnere u Domu zdravlja od 28. veljače do 1. ožujka

Više od autora

- vl promo-

Tečaj za trudnice i njihove partnere u Domu zdravlja Vinkovci organiziraju od 2013. godine. Prekida nije praktički bilo ni tijekom pandemije. Radili su individualno s trudnicama, ali nakon povoljnije epidemiološke situacije nastavljaju s redovitom provedbom, naglasila je glavna patronažna sestra Vesna Božić.

U početku njihovog rada kroz trudnički tečaj bio je uključen liječnik specijalist ginekologije i opstetricije i patronažne sestre, no, uz potporu Upravnog odjela za zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije proširili su tečaj kroz program zaštite sigurnosti djece u prometu s ciljem provođenja sigurnosti prevencija od ozljeda djece u prometu te senzibilizacije roditelja o sigurnom načinu prevoženja djeteta koje započinje otpustom iz rodilišta. Kako ističe, provode ga licencirana savjetnica o obvezi i pravilnom korištenju autosjedalica.

Program su proširili s predavačem specijalistom epidemiologije, s ciljem upoznavanja i edukaciranja budućih roditelja o važnosti cijepljenja, s radnom terapeutkinjom o baby handlingu, potpori novorođenčeta i provedbi važnoga pri pravilnoj njezi novorođenčeta.


Ove godine trudnički tečaj najavljuju od 28. veljače do 1. ožujka, što znači da će trajati tri dana u terminu od 13 do 15 sati. Za sada imaju prijavljeno 18 trudnica i njihovih partnera, a edukacijska dvorana Doma zdravlja može ih primiti do 25, dakle, mjesta još ima. Sve češće tečajeve za trudnice pohađaju oba roditelja, što je pozitivno jer partneri ondje saznaju i o budućem roditeljstvu, suradnji majke i oca u brizi za novog člana obitelji te prijeko potrebnoj podršci oca majci. „Kroz predavanja, prezentacije, davanje savjeta i tiskane materijale dobivaju dovoljno informacija o zdravoj i uspješnoj trudnoći, razvoju ploda, zdravstvenoj zaštiti trudnica, porođaju, dojenju, boravku u rodilištu, ali i njezi novorođenčeta”, kaže šefica patronaže. Otkriva i koja pitanja najčešće postavljaju parovi koji dolaze na tečaj. „Najviše ih zanima sam porod i odlazak u rodilište. Što trebaju ponijeti od opreme za odlazak u rodilište, kome se mogu obratiti po izlasku iz rodilišta, kao i sama njega novorođenčeta”, kazala je dodavši kako im tečajevi znatno mogu olakšati i pripremiti ih na sve što ih čeka.

Uvijek mogu dobiti sve potrebne informacije tako da u svakom trenutku znaju kome se trebaju obratiti i što trebaju napraviti. Budući roditelji pohađanjem tečaja stječu sigurnost, dobivaju nova saznanja, a svaka informacija je itekako korisna, posebice onima koji po prvi put postaju roditelji. Tečaj će im uvelike olakšati i umanjiti stres te će spremno i mirno moći dočekati svog novog člana obitelji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno