10 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Tržnica Arizona popularni Koridor daleko od nekadašnjeg kupovnog El Dorada

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

O vremena, o običaja! Dok su se punile košarice za Crni petak, koji, vrlo upitno, prodaje promotivne cijene, na graničnom prijelazu Županja-Orašje, posebno vikendima, i dalje je pojačan pogranični promet putnika i roba.

Daleko je to od onoga prije desetak godina, no i danas se po piće, koju kutiju cigareta ili duhan provoza do susjednog Orašja uz neizostavne ćevape za koje se uvijek pitamo kako nitko od naših ugostitelja nema sličnu recepturu.

Samo dvadesetak minuta vožnje od granice, na kružnom toku stoji natpis tržnica Arizona, popularni Koridor na kojem se prije petnaestak godina nije moglo pronaći parkirno mjesto. Danas birate gdje ćete parkirati.

Od igle do lokomotive

Daleko je to od nekadašnjeg kupovnog El Dorada za žitelje istočne Slavonije, no i danas ova lokacija živi, a na njoj pronalazimo sve, od igle do lokomotive.

Na ulazu, s osmijehom bosanske široke duše, ljubazna, nasmijana gospođa koja sve čini, pa čak i telefonira, priskočivši u pomoć pronaći željenu trgovinu.

Jer ondje se odlazi uglavnom ciljano, po preporuci, a uštipne neka zgodna sitnica sa strane. Tepisi, namještaj, staklovina, posuđe, alat, kupaonska oprema, rasvjeta, zavjese. Nema toga mjesta do Zagreba na ćemo danas naći u blizini tako veliki izbor za svaki ukus, a cijene su ipak još uvijek barem trideset posto niže nego kod nas, uključujući i internetske trgovine. Ondje će u roku sat do dva, iskrojiti i sašiti, primjerice zavjese pa i počastiti svojevrsnim popustom kao zahvalu za povjerenje, a račun se podrazumijeva kako ne biste imali problema na granici. I najvažnije, proći ćete gotovo upola jeftinije nego kod kuće.


Turski pamuk

I dalje je najveća ponuda odjevnih predmeta i obuće. Roba većinom turska, dobre kvalitete, ima nešto i Italije, a najjeftinije Kine, u tragovima. Na policama već zimska kolekcija. Kako se roba ondje prodaje na komad i na veliko, primjećujemo slične artikle iz vinkovačkih izloga. Vjerovat ćemo, možda isti dobavljači.

Vikendi su prodajom bolji, kažu trgovci jer veća je frekvencija ljudi pa se i radi do 14.30 dok radnim danom trgovine zatvaraju vrata već oko 13.00 sati.

U India Shopu, uz prekrasne tkanine koje oduzimaju dah, posebno brinu za kupca. Od stolca koji će nesebično ponuditi za kraći predah uz voće, neizostavno vas žele počastiti kavom, a nesebično će na vaš upit podijeliti hot spot šifru za wi-fi kako biste se javili kući ili provjerili poruke na vašem telefonu. Kod njih kupac ima doslovno kraljevski tretman, što ostavi bez riječi uz suptilan, nenametljiv pristup. Jedan od razloga zašto ćete se vratiti jer nije sve u novcu, puno više je u manirama koje danas sve manje uočavamo.

Usprkos činjenici što je sve dulji popis stvari zabranjenih za prijenos preko hrvatske granice, 9,3 milijuna eura potrošili su Slavonci u prvih osam mjeseci ove godine u BiH, podaci su kolegice novinarke Glasa Slavonije. Na graničnom prijelazu Orašje zabilježeno je najviše zahtjeva za povrat, čak 21.081. I dalje je na snazi zabrana unosa mesa, mliječnih proizvoda, a ograničene su količine voća, povrća i jaja te proizvoda od jaja i meda. Dozvoljeno je primjerice prenijeti 20 kilograma ribe, no ne i paštetu. Optimalalno je 40 cigareta, dakle dvije kutije, nadalje 20 cigarilosa ili 50 grama duhana, a pokušaj šverca preko granice fizičke osobe platit će  od 398,17 do 13.272,28 eura koliko se kreću kazne za ilegalnu robu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno