29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

U 15.25 oglasit će se vatrogasne sirene u spomen na 12 hrabrih vatrogasaca

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Danas je 16. godišnjica tragične pogibije vatrogasaca na Kornatima. Tim povodom sve županijske vatrogasne postrojbe, zvukom sirena u 15.25 i zastavama na pola koplja, odat će počast dvanaestorici kolega na čiji spomen stradanja se i dan danas svi naježimo kada se sjetimo tog 30. kolovoza 2007. Vatrogasnoj zajednici u cijeloj Hrvatskoj pridružit će se u spomen na trenutak pogibije u 15.25 sve vatrogasne postrojbe Vukovarsko-srijemske županije.

“Naše preminule kolege nažalost ništa ne može vratiti, ali ono što možemo učiniti je da sjećanje na njihovu požrtvovnost uvijek živi i svakodnevno raditi na tome da se ovakve tragedije poput kornatske više nikada ne dogode”, poručio je u eteru Radio Vinkovaca glavni županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik JVP Vinkovci Krešimir Jelić.

Šestorica vatrogasaca preminula su odmah na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog, dok su ostali prevezeni u Opću bolnicu Zadar.

Vijesti i fotografije stradalih vatrogasaca te večeri potresle su javnost, a informacije narednih dana bivale sve crnje jer je od sedam vatrogasaca njih šest preminulo u bolnici od posljedica teških opeklina – Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog, Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje. Jedini preživjeli Frane Lučić danas teški je invalid i danas se bori s posljednicama od zadobivenih opeklina.

Na mjestu tragedije postavljeni su dvadeset metarski križevi od suhozida, po jedan za svaki izgubljeni život.


Kornatska tragedija prikazala je sve razmjere vatrogasnog posla, ogolila uvjete u kojima vatrogasci rade i neizvjesnost s kojom odlaze na svaku intervenciju. Do danas za nju nitko nije preuzeo odgovornost.

“Vatrogasni posao je po mnogim stručnjacima zaštite na radu jedan od najopasnijih i najstresnijih uopće. Sam posao i eventualni strah rješavamo svakodnevnim vježbama, obukama, opremljenošću. No, ta neizvjesnost što će biti na intervenciji uzrokuje ipak određeni stres kod svakog vatrogasca koji se mora znati s time nositi”, pojašnjava Jelić.

Ova požarna sezona na Jadranu je zadovoljavajuća, ali struge strane, naši su su vatrogasci bili angažirani na pomoći u poplavama, nevremenu i ostalim prirodnim katastrofama kojima smo bili izloženi u cijeloj državi.

“U olujnom nevremenu vatrogasci su odradili ogroman posao, a o razmjerima svjedoči i podatak kako su u deset dana odradili 1700 intervencija, a brojka od 1000 intervencija, godišnji je prosjek Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci”, zaključuje Krešimir Jelić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno