21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

U 2022. Općinu Tordinci naselilo čak 13 novih mladih obitelji

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Iako je na globalnoj razini iza nas jedna od težih godina, u Općini Tordinci nisu posustali ni trenutka. Kada se podvuče završni račun, uspjeli su ostvariti sve zacrtano.

FOTO: OPĆINA TORDINCI

U brojkama, to je čak petnaestak projekata, pa na kraju zadovoljstvo ne krije načelnik Davor Adžić.

„Krenuli smo intenzivno. Po preuzimanju Općine, infrastruktura je bila dosta zapuštena. Budući da se nalazimo na dobrom geoprometnom položaju, svega 12 kilometara od Vinkovaca, 15-tak od Vukovara i 20 od Osijeka, još uvijek imamo relativno dobar broj vitalnog stanovništva, tako da su nam ti projekti vezani uz infrastrukturu zaista bili potrebni”, ističe važnost.

Ostvareno je nekoliko projekta preko Regionalnog razvoja što se tiče izgradnje pješačkih staza u Tordincima i Korođu. U Antinu su, dodaje, aplicirali i sastavili troškovnik za pješačke staze u jednoj ulici za što očekuju povratne informacije. Preko LAG-a Srijem uređen je plato na groblju ispred mrtvačnice, a za izgradnju parkirališta ispred rimokatoličkog groblja u Tordincima, stigla su sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja. Nadalje, u 2022., u potpunosti je obnovljen trg ispred zgrade Općine, a prilazi i ulazi prilagođeni su osobama s invaliditetom sredstvima Ministarstva branitelja.

FOTO: OPĆINA TORDINCI

Razletio se načelnik na sve strane, ali je zato kapnulo svuda po malo za konačni rezultat.

„Ključnim projektom izdvojio bih vrtić za koji smo preko MPO-a dobili 2.880.000,00 kuna. Čekamo potpisivanje ugovora i krećemo u realizaciju jer imamo stotinjak djece, a nemamo vrtić pa nam djeca pohađaju vrtiće od Vinkovaca i Vukovara do Ernestinova, a mi to sufinanciramo”, govori Adžić.

Najavljuje izgradnju vrtića u Korođu u cijelosti financiranog od mađarske i hrvatske Vlade. Uz predznak razvojnog, proračun je i socijalni pa su u obje osnovne škole financirali školsku prehranu i radne materijale, a po pitanju društvene angažiranosti, održavali manifestacije u kojima su novost adventska druženja koja su mještani prihvatili otvorenog srca, uključivši se svojom potporom svi, od škola do udruga.


FOTO: OPĆINA TORDINCI

„Prekrasan broj od petstotinjak ljudi okupio se ovim povodom što je razlog za zadovoljstvo”, naglašava Adžić.

Ono što je bilo prijeko potrebno u Općini koju čine četiri naselja, novoosnovano je komunalno poduzeće u korak s potrebama mještana.

„Kada podvučem crtu, godina je bila burna, ali uspjeli smo skupa, naš tim, izboriti i realizirati određene projekte”, kaže Adžić, a među kojima je stigla i potvrda o nastavku projekta Zaželi 3 vrijednog gotovo milijun kuna odnosno 131.035,90 eura.

FOTO: OPĆINA TORDINCI

U novoj godini, novi izazovi.

Uz vrtić, preko LAG-a, kandidirali su i izgradnju dječjih igrališta koja su uglavnom devastirana, osim Antina gdje je ono novijeg datuma, kaže. Gotov je i projekt kanalizacije vezan na Aglomeraciju Sjever. Spremna je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju Doma kulture u Antinu, slijedi apliciranje kroz mjeru 7 na ruralnom razvoju, najavljuje.

“Sve ovo ima samo jednu misiju, zadržati naše ljude u svojoj općini. U tom smislu potičemo demografsku obnovu s naknadama za novorođenčad kojih je u prošloj godini bilo 19, jednako i godinu ranije, kupnju prve nekretnine s 15 000 kuna, sada 2.000 eura. Iako smo predvidjeli manje, prošlogodišnji natječaj dematirao nas je s čak 13 kupljenih nekretnina što je bila ozbiljnija cifra za naš proračun, ali ne žalimo ni kune s obzirom na to da smo dobili 13 novih mladih obitelji na području općine”, zaključuje zadovoljno Davor Adžić.

FOTO: OPĆINA TORDINCI

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno