15 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

U 66. godini preminuo je Nijemčanin Ivica Lerotić

Više od autora

- vl promo-

Nakon teške bolesti, u 66. godini, nas je napustio Ivica Lerotić, “pulski Vukovarac”, nekadašnji pripadnik 204. Vukovarske brigade i predsjednik pulske HVIDR-e kojoj je na čelu bio punih 18 godina, prenosi portal Istra24.

Lerotić je rođen 28. ožujka 1957. godine u Nijemcima, a po zanimanju je bio tekstilni tehničar i radio je u vukovarskoj industriji Vuteksu. Među prvima se dragovoljno pridružio obrani domovine, kao zapovjednik mjesne zajednice „Sedmi blok“ u Vukovaru.

U Domovinskom ratu ubili su mu oca, suprugu, brata i nećakinju, a tijekom ratnih dana čak je 12 puta ranjavan. Nakon pada Vukovara završio je u logoru u Srijemskoj Mitrovici gdje je bio 9 mjeseci, od čega gotovo dva proveo u samici, a razmijenjen je u zadnjoj razmjeni ratnih zarobljenika.

Godine 1993. prebačen je u Pulu, na Muzil gdje je, kao zapovjednik za logistiku, aktivan sve do umirovljenja 1996. godine. U mirovinu odlazi u činu pukovnika. U Puli je svima poznat kako jedan od začetnika Mimohoda branitelja Istarske županije na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, koje je s velikim žarom organizirao, nazivajući ove dane “danima ponosa i slave”. Nadalje, organizator je „Dana sjećanja za žrtvu Vukovara 1991“, koji se svake godine obilježavalo u Vukovarskoj ulici u Puli.

„Istinski sam zahvalan istarskom narodu što je u ono vrijeme, kad je nama bilo najteže, otvorio širom svoja vrata prognanim i protjeranim Vukovarcima. Što su omogućili ljudima da pokušaju ovdje zaliječiti duboke traume koje je svatko od nas donio sa sobom, da zbrinemo svoje obitelji, izgradimo neki novi život, te na kraju krajeva ostanemo ovdje i živjeti. Znam da sam puno puta to već ponovio, ali držim da nije i nikad neće biti suvišno i toga se prisjećati“, istaknuo je Lerotić za jednog intervjua u Glasu Istre.

Lerotić je tijekom svog života stekao brojna odlikovanja. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 90-92, Spomenice dr. Franjo Tuđman, odlikovan Redom Petra Zrinskih i Frane Krste Frankopana i Redom Hrvatskog križa. Dobitnik je Spomen-plakete Vukovar 1991 i brojnih zahvalnica među kojima se ističe ona od HVIDRE Hrvatske koji je dobio za vođenje pulskog ogranka, kao jednog od najboljih u Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno