29 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

U 73. godini života umrla doktorica Vesna Bosanac

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon duge i teške bolesti u ranim jutarnjim satima, u 73. godini, života umrla je doktorica Vesna Bosanac, heroina Domovinskog rata.

Doktorica Bosanac rođena je 9. ožujka 1949. godine u Subotici (Vojvodina) i nitko nije mogao naslutiti da će postati jednom od najodvažnijih i najhumanijih žena u petogodišnjem ratu kojih se 90-tih odigrao na hrvatskom tlu. Nakon preseljenja u Vukovar u kojem je završila osnovnu školu, Vesna Bosanac naobrazbu je nastavila u Zagrebu u kojem je završila Medicinski fakultet. Odmah po okončanju studiranja, svoja stečena znanja imala je priliku primijeniti u bolnici grada njezinog odrastanja – vukovarskoj bolnici.

Sam početak rata donio joj je jedan od najtežih zadataka za koji je studiranje medicine nije moglo pripremiti. Postala je ravnateljicom bolnice uoči samo okupacije, no dr. Bosanac u toj se nezahvalnoj ulozi izvrsno snašla. Na sebe je preuzela kompletnu organizaciju pa je bolnica koja se nemilice punila teškim ranjenicima u uvjetima koji su bili gotovo nemogući za rad – bolesnicima uspijevala pružiti skrb, njegu i sigurnost.

Kroz bolnicu koja je bezdušno granatirana i u kojoj je ponestajalo hrane i lijekova, prošlo je nekoliko tisuća ranjenika, a njih oko tisuću je u takvoj atmosferi i operirano. Kada je već bilo jasno da će potpuno spaljeni grad biti osvojen, dr. Bosanac i brojni djelatnici vukovarske bolnice nisu napuštali svoje pacijente. Ostali su uz njih sve do pada, a ravnateljica Bosanac koja je svjedočila nemilosrdnom odvođenju pacijenata na stratište, i sama je zarobljena i odvedena u zatočeništvo. Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena i prije nego je stigla u Zagreb u prosincu 1991.

Njezino oslobađanje i izlazak ipak joj nisu donijele potpuni mir. Srbija 1992. godine protiv nje diže kaznenu prijavu za ratni zločin, no prijava je ubrzo odbijena kao neosnovana. U Vukovar se vratila živjeti 1997. kada je ponovno preuzela ravnateljstvo u bolnici. Svjedočila je na suđenjima za ratne zločine na Haškom sudu, između ostalih Šljivančaninu, Šešelju i Goranu Hadžiću.

Dr, Vesna Bosanac odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što su učinili za dobrobit Hrvatske.

Počivala u miru Božjem!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno