17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

U 84. godini života preminula Vera Erl

Više od autora

- vl promo-

Nakon duge i teške bolesti u 84. godini života preminula je Vera Erl. Rođena je 1940. godine u Drenovcima, bila je bibliotekarski savjetnik, viši predavač na Katedri za knjižničarstvo Sveučilišta J. J. Strossmayera.

Osnovnu školu pohađala je u rodnom mjestu, a završila je Gimnaziju u Vinkovcima. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. godine iz povijesnih znanosti s temom „Slavonija 1683. – 1848 u zapisima suvremenika”.

U stručno zvanje višeg bibliotekara izabrana je 1991. godine; u zvanje znanstvenog asistenta informacijskih znanosti 1992. godine; u stručno zvanje bibliotekarskog savjetnika 1993. godine; u nastavno zvanje višeg predavača izabrana je 1999. godine.Svoj radni knjižničarski staž počela je obnašati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima 1959. godine, a u razdbolju od 1966. do 1975. obnašala je i funkciju direktorice Knjižnice, a poslije je radila u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku i Knjižnici Pedagoškog fakulteta u Osijeku.

Objavila je oko 40 stručnih i znanstvenih radova za knjižničarstvo, kulturno-povijesne teme i književne teme. 1996. godine dobila je Kukuljevićevu povelju, najviše stručno priznanje za zasluge na unapređenju knjižničarske struke u Hrvatskoj, godinu dana kasnije odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dok je 2006. godine dobitnica Povelje „Marija Malbaša” za unapređenje i promicanje knjižničarske struke. Također, bila je i predsjednica “Šokačke grane – Osijek”, udruge za očuvanje, promicanje, razvitak i unapređenje kulturne tradicijske baštine Šokaca s područja Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno