23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Protiv ovisnosti, Za zdrave Vinkovce plivalo 150 učenika

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U mjesecu borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije i ove godine organiziralo je niz aktivnosti među kojima je i natjecanje Plivajmo za zdrave Vinkovce u suradnji s Plivačkim klubom Orion, nositeljem projekta.

„Tradicionalno već 4. puta održavamo ovo natjecanje na kojem sudjeluju učenici viših razreda svih sedam vinkovačkih osnovnih škola i danas imamo rekordnu brojku od skoro 150 sudionika s poantom da to nisu nužno djeca koja već treniraju plivanje nego su to svi oni kojima želimo pokazati da je ne samo bavljenje plivanjem nego strukturirano provođenje slobodnog vremena jedan od najboljih zaštitnih čimbenika u prevenciji neželjenih oblika ponašanja, a među njima i ovisnosti”, poručila je ovom prigodom članica Županijskog povjerenstva i trenerica u Plivačkom klubu Orion Maša Pešec.

Zdrav stil života pravi je put uključujući akademski uspjeh i isplanirano slobodno vrijeme. Dodamo li i otvoren razgovor s roditeljima od malih nogu, najveći su zaštitni čimbenici kako dijete ne bi krenulo stranputicom. Potvrđuje spomenuto i Marko Polešćuk koji svoje slobodno vrijeme svakodnevno ne može zamisliti bez bazena u kojem je kao riba u vodi.

„Trebamo se baviti plivanjem kako bi se što ljepše razvili i naučili se zdravom načinu života. Ne mogu živjeti bez treninga jer se tada ne osjećam dobro, a druženja, prijatelji, putovanja, natjecanja, adrenalin, to samo može sport priuštiti”, kaže ovaj učenik.

Krenulo je sa zagrijavanjem u obliku rasplivavanja, uslijedile su utrke u sve četiri plivačke discipline, u duljini 25 metara što nije natjecateljska dionica jer je ovo druženje motivacijskog karaktera nakon kojega su se svi zadovoljno okrijepili onim što najviše vole, sendvičem i sokom.Ovo su projekti univerzalne prevencije kako do požara ne bi ni došlo, slikovito pojašnjava trenerica Maša čija je preporuka što više organiziranih aktivnosti.

Prijedlozi načina kako animirati mlade, cilj je ovog Povjerenstva usmjerenog prema osnovnim školama i svim odgojno-obrazovnim ustanovama kako bi rezultirali željenim ishodima, a to su zdravi i samopouzdani mladi ljudi.

Za srijedu je najavljen, također već tradicionalni Motivacijski dan, na kojem će sva djeca sudionici današnjeg druženja dobiti priznanje, pobjednici i medalje. U pripremi je kviz znanja o ovisnostima u kojem će sudjelovati štićenici Doma sv. Ana.

Ovogodišnji okrugli stol afirmirat će prevenciju alkoholizma, pojavnost i korištenje alkohola među djecom i mladima, a poslužit će kao uvod u predstavu planiranu za početak iduće godine.

Za vjerovati je kako će netko od rekreativaca, ali i ovih 150 učenika nakon današnjeg dana poželjeti nastaviti se baviti plivanjem, a vrata Plivačkog kluba Orion svima su otvorena kako bi se što bolje osjećali, pozvala je Pešec.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno