15.10.2011,Djakovo - Topal i suncan jesenski dan u Djakovu.Djakovacka katedrala. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đakova usvojena je projekcija proračuna za 2019. godinu od 132,7 milijuna kuna. Grad Đakovo je u novoj godini krenuo s nikad većim planiranim iznosom u novo proračunsko razdoblje.  ”Grad financijski stoji dobro – od poreza na dohodak ostaje nam daleko više nego prije, no to nije jedini razlog, nego i to što novac ne curi na sve strane. Pazi se na svaki trošak i gradskim novcem gospodari se ekonomično, pa si možemo dopustiti i porezna rasterećenja”, rekao je tada gradonačelnik Marin Mandarić. Oslanjajući se na svoje dobro fiskalno stanje, Grad se odlučio i na druga rasterećenja, odnosno veća izdvajanja za više potreba građana i gospodarstva – i za veće te dostupnije stipendije učenicima i studentima, potpuno ukinuvši dosadašnji institut (učeničkog) kreditiranja.

Među rasterećenjima za privredu su i prvi put isplaćene gradske potpore male vrijednosti gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, na čije ime je potpisano prvih 100 ugovora, za što je izdvojeno 820.000 kuna, a njihova isplata najavljena je i za 2019.

Rast izdvajanja za građane odnosi se i na novorođenčad – od 1. siječnja naknada za prvo i drugo novorođeno dijete je 2000, za treće 5000, a za četvrto i svako iduće 10.000 kuna. Dosad su ove naknade za prvo i drugo dijete bile 1.500, a za treće 2.000 kuna. Grad je lani isplatio rodiljne naknade za 223 djece.