4 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

U hodu za Vukovar, branitelji iz Orašja nikada nisu zaobišli Vinkovce

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U koloni koja je jučer ujutro krenula iz Orašja, u središnji vinkovački park, već 15. godinu za redom, kročilo je i danas 72 branitelja, člana Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata iz Orašja.

„Dokle god ima tog prijateljstva, a vjerujemo da će ga biti vječno, mi ćemo biti tu, dočekati naše prijatelje iz Orašja, zahvaliti što ni u jednoj situaciji nisu zaobišli Vinkovce i uvijek se rado odazovu, ne samo na današnji dan, nego cijele godine”, istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i u društvu svog zamjenika Josipa Romića poželio dobrodošlicu starim prijateljima koji se na svome putu neizostavno zaustave u Vinkovcima odajući počast našim braniteljima u središtu grada, a sutra će im se kao i svake godine pridružiti u Koloni sjećanja.

„Zahvalni smo gradonačelniku Vinkovaca i gradskoj upravi što nas svake godine, hvala Bogu, dočekuju. Cilj nam je povezati Hrvate s obje strane Save. Bili smo u ratu zajedno, pomagali jedni drugima, branili Hrvatsku i imamo ju danas slobodnu i suverenu”, rekao je ponosno, ali s knedlom u grlu, predsjednik Udruge i voditelj oraške braniteljske kolone Ilija Mišković.


Orašje i Vukovar imali su slične sudbine u ratu, kaže.

„Mi, u oraškom džepu kako su ga nazvali, primali smo dnevno na 1 000 granata kao i Vukovar. Nažalost, Vukovar je pao. Hvala Bogu i cijeloj Hrvatskoj koja nam je pomagala u ratu, mi smo se uspjeli održati i zato nam je najveća želja nastaviti ovu tradiciju zahvaljujući svim našim prijateljima dragovoljcima, braniteljima koji nas dočekuju, ugošćavaju i pomažu u organizaciji našega puta”, rekao je Mišković.

Tako su jučer srdačno dočekani uz okrijepu u Županji, Cerni, prespavali u andrijaševačkoj školskoj sportskoj dvorani, a nakon položenog vijenca, upaljenih svijeća i stanke za kavu u Vinkovcima, put Vukovara dug 87 kilometara pješice, nastavljaju preko Nuštra i Marinaca da bi se ujutro u krugu vukovarske bolnice priključili protokolu i Koloni sjećanja sa zastavom svoje udruge.

O ponosu je bespredmetno razgovarati, kažu ovi ljudi, kojima su emocije iz godine u godinu sve intenzivnije bez obzira na protok vremena. Sutra će se pokloniti žrtvama Vukovara, cijele Hrvatske i svim Hrvatima poginulim u BiH i Federaciji na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno