33 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

U Ivankovu svečano obilježeno 30 godina Caritasa Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U prepunoj ivankovačkoj crkvi, svečano misno slavlje povodom 30 godina Caritasa Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja sinoć je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons.dr. Đuro Hranić.

Značajan je ovo jubilej jedne od najaktivnijih župnih karitativnih skupina koja djeluje u kontinuitetu kako u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, tako i šire te svojim radom promovira volontiranje i ljubav prema bližnjemu s naglaskom na slabije i bolesne.

“Zahvaljujemo dragom Bogu za to djelovanje, a na osobit način danas zahvaljujemo vama, dragi članovi te župne karitativne skupine, koji, ne samo u tom projektu, nego i na različite druge načine i drugim projektima, sukladno potrebama koje se pojave, a koje se mijenjaju, vodite računa i brigu o starima i bolesnima, o potrebitima, siromašnima na području vaše župne zajednice i podržavate i projekt ‘Kućni hospicij’ kojim dijelite i posuđujete bolničke krevete svim bolesnicima koji se nađu kod kuće i kojima je potrebna trajna pomoć, a nadišao je mogućnosti i potrebe vaše župne zajednice”, istaknuo je mons. Hranić.

“Nastojimo vršiti djela ljubavi 30 godina, znači i žrtve i molitve i predanja. Drago mi je, Oče nadbiskupe, da ste prihvatili ovu večernju svetu misu, da zajedno kažemo Bogu hvala. Hvala za 30 godina Caritasa, hvala za volontere koji su ovdje, ali i za sve one koji su prošli kroz Caritas i ondje ostavili sate i sate humanitarnog rada”, poručio je domaći župnik preč. Stjepan Krekman.

Caritas Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Ivankova osnovan je poput mnogih 1991. godine, početkom Domovinskog rata i agresije na Republiku Hrvatsku. Kako je Ivankovo na prometnici i izlazu iz Vinkovaca, u župi se smjestilo više od 1 500 prognanika i izbjeglica iz slavonskih mjesta te susjedne Bosne i Hercegovine. Caritas je objedinio sve moguće donacije upravo na jednom mjesto, skrbio i o domaćem stanovništvu koje je ostalo bez posla te bio nositelj humanitarne pomoći u župi Ivankovo, i nekim okolnim župama. Mirnom reintegracijom dolazi polako do povratka prognanih i izbjeglih te Caritas, posebno i prioritetno otvara posudionicu pomagala za bolesnike.

Danas je to najveća posudionica u Hrvatskoj, ali i regiji. Trenutačno skrbi za 887 bolesnika, od kojih je 611 bolesnika na bolesničkim krevetima.“U Caritasu volontira od 15 do 20 volontera svakodnevno. Na godišnjoj razini, odrade između 15 i 20 tisuća radnih sati, posvećujući svoj život najviše skrbeći o bolesnima i umirućima. U rad su uključeni i hrvatski branitelji koji su pronašli svoj put u Evanđelju kroz služenje bolesnicima. Moram istaknuti kao voditelj ove zajednice kako imamo volontere koji su uključeni godinama u svakodnevni rad Caritasa. Neki volontiraju i više od 20 godina, što osobno smatram kako je jedna velika ljubav i požrtvovnost za svoju Crkvu i ljude u potrebi, a posebno uvijek ističem one kojima je najteže, a to su naši teško bolesni i umirući”, zaključio je voditelj Caritasa Milan Stjepanović kojem je ovim povodom uručena zahvalnica i Zlatna plaketa Đakovačko-osječke nadbiskupije za predani, požrtvovni i velikodušni rad u Caritasu Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu, za solidarnu ljubav prema bolesnicima i osobama koje su pogođene siromaštvom i poteškoćama te za doprinos snaženju i djelovanju karitativne skupine.

Priznanje za za 27 godina karitativnoga rada dobila je Mira ŠimićMilica Stjepanović za 30 godina.

Podsjetio je nadbiskup kako je u vrijeme Domovinskoga obrambenoga rata, ivankovački župnik bio Vladimir Mikrut, sada svećenik u miru, kada je trebalo odgovoriti karitativnim potrebama, započeo to karitativno djelovanje sa župljanima i animirao ih. Kad je došao preč. Krekman, preuzeo je to i svesrdno nastavio podržavati za što je i njima uručeno prigodno priznanje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno