U kina stiže napeti kriminalistički triler Napad na Nile Hilton

0
1493

Švedski redatelj Tarik Saleh pozornost na sebe privukao je još 2005. godine kada je snimio dokumentarac „Gitmo“ s kojim je pobijedio na filmskom festivalu u Miamiju. Četiri godine kasnije režirao je iznimno hvaljenu animiranu dramu „Metropia“ s kojom osvaja posebnu nagradu na filmskom festivalu u Veneciji. Ipak, najveći uspjeh postigao je prošle godine kada je na filmskom festivalu u Sundanceu osvojio veliku nagradu žirija za svoj rad na kriminalističkom trileru NAPAD NA NILE HILTON (The Nile Hilton Incident, 2017.) koji nam od ovog četvrtka 10. svibnja stiže u kina!

Detektiv Noredin Mustafa prosječan je zaposlenik policije u Kairu koji je sklon korupciji. U sobi elitnog hotela Nile Hilton pronađena je ubijena pjevačica. Mustafa preuzima slučaj i tijekom istrage otkriva tajni odnos žrtve s vlasnikom hotela, inače bogatim članom parlamenta. Dok traži sudansku sluškinju, navodno jedinu svjedokinju brutalnog zločina, iznenada mu je naređeno da zatvori slučaj. No Noredin nastavlja s istragom koja ga vodi do ‘nedodirljive’ elitne skupine koja upravlja zemljom i imuna je na pravdu…

Filmski prikaz frustracije, korupcije i paranoje jedne srednjeistočne zemlje vrlo brzo nakon premijere postao je jedan od najhvaljenijih filmova u posljednjih godinu dana. Kritičari su oduševljeni mračnim i ciničnim portretom Kaira koji fantastično funkcionira u žanru film noara, a redatelj Saleh u intervjuima nije skrivao da je svoju inspiraciju za film crpio iz remek-djela kakva su „Francuska veza“ i „Vrućina“ te iz filmova velikog francuskog redatelja Jeana-Pierrea Melvillea.

Glavnu ulogu korumpiranog detektiva Noredina Mustafe tumači izvrstan Fares Fares, široj publici vjerojatno najpoznatiji po ulogama u filmovima „Zero Dark Thirty“ i „Rouge One: Priča iz Ratova zvijezda“. Upravo će se on pojaviti u jednoj od uloga u drugoj sezoni popularne HBO-ove serije „Westworld“ čiju je jednu epizodu režirao i Tarik Saleh. Naime, Hollywoodu nije dugo trebalo da prepozna ovog talentiranog redatelja pa je za njegov naredni projekt već najavljen film s Liamom Neesonom u glavnoj ulozi.

Napeti kriminalistički triler Napad na Nile Hilton u Hrvatskoj je svoju premijeru imao prošle godine na filmskom festivalu u Vukovaru, a od ovog četvrtka, 10 svibnja, možete ga pogledati u domaćim kinima!