15 C
Vinkovci
Četvrtak, 22. veljače 2024.

U knjižnici predstavljena izložba povodom 30. obljetnice obnove rada Hrvatskog sokola

Više od autora

- vl promo-

U Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorena je izložba pod nazivom „U desnici snaga, u srcu odvažnost, u mislima Domovina” koja prikazuje 30 godina djelovanja od obnove rada Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol.

Društvo broji 50 do 60 članova čiji broj varira od godine do godine, a sama izložba podijeljena je u nekoliko dijelova, a više o njoj rekao je njezin organizator i organizator nastupa Sokolske garde Tihomir Marojević.

„Uz taj povijesni uvod željeli smo predstaviti ono što mi u ovom trenutku smatramo najprepoznatljivijim elementima djelovanja Hrvatskog sokola. To je prvenstveno hrvatski ban Josip Šokčević u vezi kojega smo puno toga napravili, počevši od organiziranja prenošenja posmrtnih ostataka iz Beča u Vinkovce. Inicirali smo podizanje njegova spomenika što smo zahvaljujući Gradu Vinkovcima i uspjeli 2018. godine. Zatim imamo gardiste u svojim odorama što je nešto što svi prepoznaju te smo htjeli predstaviti njihov rad čiji se ove godine obilježava 20 godina postojanja. Napravili smo presjek najvažnijih nastupa, a ukupno ih je bilo 500, ponajviše se izdvajaju nastupi na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zatim sudjelovanje na vojnom mimohodu prilikom 20. godišnjice Oluje. Tu su još i gostovanja u Međugorju i Petrovaradinu”, rekao je Marojević.Dodaje kako je cilj nastaviti promicati nacionalni identitet kroz lokalne teme jer lokalna povijest i tradicija su ono što se treba promicati te na taj način promovirati Vinkovce.

„Kako sama izložba kaže „U desnici snaga, u srcu odvažnost, u mislim domovina” predstavlja sve ono što su članovi ovoga društva kroz povijest zahtijevali i pridonosili, a u sve u čast i slavu našega grada. Lijepo je imati društvo koje zagovara naš identitet”, rekao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno