Još danas i sutra možete bez kršenja zakona kupiti pirotehnička sredstva, a nakon toga kazne za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna.

Policija i ove godine već tradicionalno provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija koja je počela 15. prosinca, a završava 8. siječnja provodi se 25. godinu zaredom, a pored ostalog cilj joj je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ od zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava zabilježeno je: 12 lakih i 4 teške tjelesne ozljede (među kojima je bilo jedno dijete i jedna maloljetna osoba), propucavanje sedam objekata od čega jedna obiteljska kuća i šest vozila. Također je oduzeto 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, jedan kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo. Međutim, ipak važno je istaknuti kako je broj ozljeđivanja tijekom godina operacije Mir i dobro u smanjenju za skoro 50 posto u odnosu na svaku prethodnu.

Prim. Dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb iznio je podatke kako je u porastu ozljeđivanje djece predškolske dobi, mlađe od šest godina, a najčešće su ozlijede lica, očiju i šaka koje variraju od lakših do vrlo ozbiljnih ozljeda koje ostavljaju trajne posljedice. Najmlađi pacijent koji je primljen u njihovoj bolnici radi ozljede od pirotehničkog sredstva, ranijih godina, bio je mlađi od jedne godine. Također je iznio da osim samoozljeđivanja, djeca, ali i građani mogu postati kolateralne žrtve kada djeca iz zabave bace pirotehničko sredstvo u skupinu učenika ili građana te dođe do zapaljenja odjeće ili direktnog ozljeđivanja.

Neki jos nisu shvatili veliku opasnost koju sa sobom nosi rukovanje pirotehničkim sredstvima, pa smo tako nakon nove godine imali slučaj dječaka iz Letovanića, koji je s društvom u metalnu posudu nagurao karabitni eksploziv. Uslijed eksplozije metalna posuda se rasula i komadići su dječaku završili u glavi. Na više mjesta ima prijelome lubanje i rane.

Prošle, kao i ove godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije bilo ozlijeđenih u novogodišnjoj noći, niti je bilo slučajeva zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, izjavio je glasnogovornik PU Vukovarsko srijemske županije Domagoj Džigumović. Također dodaje kako mu je drago što akcija Mir i dobro daje vidljive rezultate i nada se da će u tom smjeru ići i dalje.

Rezultati su vidljivi, akcija je poručila neke rezultate, no i dalje treba raditi na tome jer se nesreće još uvijek događaju. Pirotehnička sredstva nisu igračka.