12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

U općini Tordinci veliki interes za nastavak projekta Zaželi

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Službeno je konačno najavljen nastavak projekta Zaželi koji je osim posla za teško zapošljive skupine žena, posebnu radost donio starijim, samačkim domaćinstvima, potvrdio je i načelnik Općine Tordinci Davor Adžić.

„Samo što smo objavili na stranicama Općine i društvenim mrežama, vjerovali ili ne, korisnici su već fizički počeli dolaziti u Općinu i prijavljivati se. Interes je velik je su od programa Zaželi višestruke koristi. Prvenstveno je namijenjen teško zapošljivim ženama, međutim korisnicima znači veliku pomoć”, kaže Adžić.

Posljednji u trajanju svega osam mjeseci, u Općini Tordinci obuhvatio je 148 korisnika, do sada najviše, a njima je na usluzi bilo 20 zaposlenih žena pa se nadaju kako će što prije krenuti s narednom fazom projekta Zaželi IV. Doduše, novim pozivom za iskazivanje interesa uvedena su i nova pravila koja uključuju imovinski cenzus, ovisno o visini mirovine odnosno primanja po domaćinstvu, tako da nije samo osnovni kriterij osoba starija od 65 godina i invalidi, napominje načelnik te konstatira…

„Moram priznati kako nažalost u našim krajevima većina ljudi ima manju mirovinu nego je određeno cenzusom koji iznosi nešto više od 600,00 eura, u kunama oko 4.800,00 za samačka domaćinstva. Iz toga razloga, mišljenja sam kako ćemo i dalje imati veliki broj zainteresiranih. Slijedi priprema projekta koja je već u tijeku.

„Malo je nezgodno i mi smo kao načelnici bili nezadovoljni jer se radi po principu „najbržeg prsta”. Dakle, mi pripremimo dokumentaciju za projekt, i pri apliciranju odnosno prijavi „sekunde su igrale ulogu” hoćete li proći i hoće li vam biti odobrena sredstva ili ne, kao primjerice zadnji put. Na tu temu razgovarali smo i s ministrom, ali prema povratnim informacijama, bit će osigurano dovoljno sredstava pa vjerujem kako ćemo svi zainteresirani i biti konzumenti projekta Zaželi”, pojašnjava.Četvrta faza prema najavama konačno će obuhvatiti dulje razdoblje.

Načelnik Adžić potvrđuje kako će trajati tri godine što znači svojevrsnu sigurnost i za teško zapošljive žene, s obzirom na to da su starije od 50 godina, i za korisnike jer kada se naviknu na određenu osobu koja im dolazi u kuću i pomaže, biva im jako teško, ako nakon već šest mjeseci toga više nema, pozdravlja produljenje trajanja tordinački načelnik.

U rujnu će aplicirati, slijedi obrada, a realno bi mogao krenuti otprilike do kraja godine. Iako načelnik priželjkuje da to bude prije Božića kako bi korisnicima uključila i pakete higijenskih potrepština kojih je prošle godine samo na području Općine Tordinci podijeljeno oko 870.

ARHIVA/Općina Tordinci

Korist im je višestruka i u tom smislu se nadaju da što prije krene nova faza. Strpljen spašen, rekli bismo jer najvažnije je da se projekt nastavlja. Ono što korisnicima prvenstveno znači je taj susret sa svojom gerontodomaćicom, razgovor i vrijeme za koje nisu sami ni usamljeni. Kada je riječ o pomoći, one su im tu desna ruka za obaviti kućanske poslove, poslužiti ih u trgovinu, poštu, platiti račune, donijeti lijekove, unijeti drva, počistiti dvorište i nakon svega, skuhati si kavu, zajednički se nasmijati i dogovoriti plan za sljedeći posjet.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno