2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

U projekte i zaštitu kulturne baštine Ministarstvo kulture ulaže 16 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-


Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić razgovarao je danas u Vukovaru s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek o prioritetima ulaganja u kulturu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je kako Ministarstvo kulture u ovoj godini u kulturne projekte i zaštitu kulturne baštine namjerava uložiti 16 milijuna kuna od knjižnične djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, kulturno-umjetničkoga amaterizma pa do ustanova Državnoga arhiva i Muzeja vučedolske kulture.

Izgradnja Gradske knjižnice u Vinkovcima 

Svakako je naglasak na velikom investicijskome projektu kojega Ministarstvo kulture realizira zajedno sa Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovci, a prema riječima ministrice kulture uključit će se i Ministarstvo regionalnoga razvoja. Riječ je o izgradnji Gradske knjižnice u Vinkovcima koja je izgorjela 1991. i do sada nije obnovljena. “To je jedan dug kojega imamo i prema Gradu Vinkovcima i prema ovome dijelu Hrvatske, ali i prema našem sustavu knjižnica, naglasila je Obuljen Koržinek.

Dodala je kako je bilo je riječi i o budućem financijskom razdoblju, o obnovi Kulturnoga doma u Županji, ali i jednom od strateških projekata Arheološkom parku Vučedol čiji bi radovi trebali započeti ovih dana: “Vučedolski park strateški je projekt vrijedan preko 100 milijuna kuna. On se počeo provoditi prije nekih godinu dana, radi se fazno na dokumentaciji, rok završetka je dvije godine a ovih dana trebali bi započeti i prvi radovi, najavila je ministrica kulture. Ministrica je spomenula i još uvijek j nerazriješene odnose rodne kuće A.G.Matoša u Tovarniku budući da je problem rješavan na sudu te naglasila kako se Ministarstvo kulture namjerava intenzivnije uključiti u rješavanje ovoga problema. “Matica hrvatska dobila je sudski spor i sada treba vidjeti koji su koraci mogući obzirom da je riječ o kulturnome dobru da se kuća vlasnički preuzme kako bi se projekt mogao završiti.”, rekla je Obuljen Koržinek.

Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom kulture klada je riječ o kulturnim projektima te dodao kako će se od sada i Vukovarsko-srijemska županija uključiti u rješavanje problema oko rodne kuće A. G. Matoša zajedno s Ministarstvom kulture i Maticom hrvatskom. Ove godine Vukovarsko-srijemska županija za kulturu je namijenila tri milijuna kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno