U novu godinu vinkovačka bolnica zakoračila je s malim Leonom Kovačem sinom Tomislava i Kristine Kovač iz Đeletovaca. On prva je beba koja se rodila u bolnici i u našoj županiji u ovoj godini, rodio se dva sata i tri minute iza ponoći, a sad je već u svome domu, zdravi dvotjedni dječak.

No, znate li koliko je djece rođeno u Vukovarskoj srijemskoj županiji u 2018. godini?

Prema statistici koju su nam poslali iz Matičnog ureda rođeno je točno 1122 djece. Ono što je također statistika potvrdila je i manji broj rođene djece u nekoliko godina, a to nam je i potvrdio dr. Zvonimir Juzbašić, voditelj ginekološkog odjela OŽB Vinkovci.
“Pad broja porođaja velik je ako usporedimo ovaj period s onim od prije 7-8 godina, kada smo imali oko 1100 porođaja, te s onim od prije 10 godina, kada je u našoj bolnici rođeno gotovo 1500 djece.

Sad već prošle, 2018. godine u vinkovačkoj bolnici je rođeno 723. djece, uključujući i malog Leona. Ukupan broj rođene muške djece je 604, dok je djevojčica manje i to čak za 86, odnosno 518. No otprije je poznato da se dječaci i djevojčice ne rađaju u jednakom omjeru, te se u svijetu se rađa nešto više dječaka od djevojčica.

Također ono što je zanimljivo na području naše županije u prošloj godini rođeno je 11 blizanca, od kojih samo jedni nisu u Vinkovcima. U svijetu ima više blizanaca nego blizanki, ali se ova statistika mijenja u korist djevojčica kada su u pitanju trojke. Za porast blizanačkih trudnoća u posljednjom desetljeću glavni razlog je medicinski potpomognuta oplodnja.

Najčešća muška imena u Vinkovcima su Petar, Ivan, Luka, Ivano, Marko i Filip, a u Vukovaru : Nikola, David, Andrej, Luka, Vuk. Što nam pokazuje kako se u Vinkovcima koriste više tradicionalna imena, dok su u u Vukovaru malo moderniji i maštovitiji.

Vinkovčani su svojim djevojčicama davali kraća i modernija imena kao što su Rita, Mia, Dora, Lucija, Ana i Klara, gdje vidimo da su se malo maknuli od tradicionalnosti i imena kao što su Ivana, Marija, Katarina, Slavica..

Najčešća imena ženske djece u Vukovaru su Lucija, Lena, Mila, Nikolina i Sara, gdje imamo i tradicionalnih imena kao i modernih i kratkih, što je u zadnje vrijeme postao trend.

Na kraju, važno je napomenuti da ime nikoga nije naružilo, ni proljepšalo. No bitno je djeci nadjevati imena koja su kraća, čitljivija i razumljiva na svim jezicima zbog budućnosti koja je pred njima.