28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

U prvom ovogodišnjem naraštaju prihvaćeno 375 ročnika

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u Požega započela je obuka 24. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH te obuka vojnih specijalista na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Služenje je započelo prihvatom, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U prvom ovogodišnjem naraštaju prihvaćeno je 375 ročnika, od kojih 302 ročnika i 73 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pet ročnika vojnih specijalista, od kojih su dvije ročnice. Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni “123. brigade HV“ u Požegi, a druga faza obuke provodi se u vojarni u Požegi, Logističkom vježbalištu “Glavica“ i na strelištu “Novo Selo“ u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna te treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se ponovo u vojarni u Požegi. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz sljedećih programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika. Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 18. travnja 2019., a obuka ročnika vojnih specijalista na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završava 14. ožujka 2019. godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja, od 2008. do 2018. godine dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo oko 7800 ročnika. Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Podsjećamo, u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, od 1. siječnja 2019. novčana naknada dragovoljnih ročnika povećana je na 3000,00 kuna. Naime, početkom 2019. godine na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju kojim se, između ostalog, mjesečna naknada ročnika povećava na 3000,00 kuna, s dosadašnjih 2000,00 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno