3 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

U rujnu 2006. premijerno prikazan dokumentarni film o Ultrasima

Više od autora

- vl promo-

HNK Cibalia Vinkovci, kao i nekadašnji Dinamo, oduvijek je imao bazu navijača koji su uvijek pratili klub.

Navijači su zajedno pratili voljeni klub u brojnim pobjedama, Europi, ali i u vrlo teškim trenucima kroz koji je ponos Slavonije prolazio ispadanjem u 3. ligu.

Iako je uvijek postojala skupina koja je pratila klub, od 1992. godine ta je navijačka skupina dobila ime Ultras, tako da je na nedavnoj utakmici protiv Orijenta obilježen jubilej od 30 godina postojanja.

U arhivi Vinkovačkog lista iščitavamo tekst našeg Antuna Smajića u kojem se prisjećamo kako je kazalištu Joze Ivakića, 16. rujna 2006. predstavljen dokumentarni film „Malo nas je“, posvećen vjernim navijačima Cibalije.

Autor filma je Darko Stojanović – Stoja, montažu potpisuje Dalibor Ivezić, suradnici u filmu su veliki navijači Vladimir Bakarić i Dražen Živanović, dok je tekst čitao prof. Vladimir Ćirić.

U samom filmu je kronološki ispričana priča o navijačima vinkovačkog kluba, kada je ranih 80-tih godina pod nazivom Dinamo pobjedom protiv zeničkog Čelika izboren plasman u prvu ligu bivše države, pa sve do trenutka kada je film izašao, dakle 2006. godine.


Tako je krcato gledalište kazališta moglo vidjeti fantastične poteze čuvenog Sulejmana Halilovića i ostalih igrača, a ime Ultras počinje se koristiti 1992. godine, kada su se sve navijačke skupine ujedinile te je u to vrijeme vraćeno ime kluba Cibalia. U filmu su korištene snimke s raznih televizija, ali i zapisa koji su snimljeni mobitelom, a cilj je bio prikazati neponovljive atmosfere s raznih utakmica. Osim dokumentarnog karaktera, film je krcat autoironijom, kako bi se čuli poneki duhoviti komentari s tribina.

Prikazano je navijanje, nastajanje koreografija uz pomoć neponovljivo originalnog Dubravka Matakovića, pomoć klubu kada mu sreća nije bila naklonjena, tučnjava s drugim navijačkim skupinama, ali i sređivanje klupskih prostorija u Dugoj ulici…

Dolazak Željka Belje, zamjenika tadašnjeg gradonačelnika, u Cibalijinom dresu izazvao je burni pljesak u kazalištu.

„U srcima navijača i dalje tinja nada da nam je još doći u finale Kupa, pa neka bolji pobjedi“, rečenica je iz filma Vladimira Bakarića, koja se referira na turbulentno finale kupa protiv Osijeka 1999. godine.

Svi se nadamo da će do toga jednom doći, kao i do mogućeg snimanja drugog dijela filma o Ultrasima te da će se ponovno u odjavnoj špici reći kako u ovom filmu ništa nije odabrao Đelo Hadžiselimović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno