2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

U svibnju kreće program ranog otkrivanja raka pluća

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Dugonajavljivani program ranog otkrivanja raka pluća pokreće se u svibnju u deset hrvatskih gradova s ciljem smanjivanja smrtnosti od te zloćudne bolesti, od koje svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3000 osoba .

CT uređaji niske doze zračenja raspoređeni su diljem Hrvatske, a već od svibnja liječnici obiteljske medicine na preventivne preglede upućivat će rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina – najavio je to danas koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća Miroslav Samaržija, istaknuvši kako je cilj otkriti što više bolesnika s rakom pluća u ranoj fazi, kada je još izlječiv. Rano otkrivanje bolesti jedini je način da se rak pluća liječi, budući da sve suvremene ciljane terapije nude preživljenje, ali ne i trajno izlječenje, pojasnio je Samaržija i upozorio da je petogodišnje preživljenje u Americi 15 do 20%, u Velikoj Britaniji 10%, a u Hrvatskoj oko 6%.

Što se tiče liječenja, Samaržija je istaknuo da su u Hrvatskoj u ovom trenu dostupni svi lijekovi kao i u drugim zemljama EU-a. Jedino ograničenje je primjena imunoterapije od početka liječenja, što je u ovom trenutku dostupno za 30 do 40% oboljelih u Hrvatskoj.

Hrvatska je trenutno u završnoj fazi izrade Nacionalnog plana protiv raka, koji će dati smjernice za poduzimanje strukturnih i organizacijskih mjera potrebnih za definiranje prioriteta u provođenju onkološke skrbi. “Svjesni smo da je preživljenje od raka pluća u Hrvatskoj nisko, a jedan od razloga je kasno postavljanje dijagnoze. Upravo zato Ministarstvo je krenulo s pripremom za rano otkrivanje raka pluća i vjerujem da ćemo time napraviti pozitivne pomake i smanjiti smrtnost od raka pluća”, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno