30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

U Tovarnik stigao vlak Connecting Europe Express

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vlak Connecting Europe Express koji putuje Europom u povodu Europske godine željeznice stigao je u Tovarnik.
Krenuo je na put iz Lisabona 2. rujna te će do kraja putovanja u Parizu, 7. listopada prijeći oko 20 tisuća kilometara kroz 26 zemalja i 100 gradova s ciljem promoviranja željeznice kao sigurnog, održivog i “zelenog” prijevoza.
Putnici vlaka osobe su iz Europske komisije koja je organizator putovanja te predstavnici agencija i ureda iz prometnog i turističkog sektora u EU.
Vlak CEE rezultat je suradnje Europske komisije, Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih društava (CER) i drugih partnera, a cilj svih aktivnosti je potaknuti građane i gospodarstvenike na korištenje željezničkog prijevoza i tako pridonijeti ostvarenju Europskog zelenog plana po kojem bi Europska unija do 2050. trebala postati klimatski neutralna.
U ime Europske komisije Maja Bakran Marcich je istaknula kako željeznica ima važnu ulogu u budućnosti Europe za gospodarstvo i provedbu Europskog zelenog plana.
Cilj je da se željeznički promet velikih brzina udvostruči diljem Europe do 2030. i utrostruči do 2050., za što je potrebna tzv. transeuropska prometna mreža.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić rekao je kako Hrvatska ima velike perspektive u željezničkom prijevozu te najavio ulaganja u idućih deset godina.
“Do kraja 2023. nabavljamo 33 nova vlaka ukupno vrijedne oko 170 milijuna eura, od kojih se 21 vlak sufinancira iz Kohezijskog fonda, a ulažemo i maksimalne napore da željeznički sustav podignemo na novu razinu te da se time više služe i građani i prijevoz tereta,” dodao je Gospočić, a prenosi HRV.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno