24 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Na pregledu madeža u Vinkovcima 28 suspektnih slučajeva

Više od autora

- vl promo-

U sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin jučer je u Vinkovcima obavljeno 179 besplatnih pregleda madeža, u sklopu kojih je otkriveno 28 promjena na koži kod kojih postoji sumnja u melanom ili karcinom kože te su ti građani upućeni na daljnju obradu.

Naime, Vinkovci su tako bili drugi od devet gradova koji su proveli ovu hvalevrijednu akciju s ciljem ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. Ostali gradovi koji sudjeluju su Zagreb, Đakovo, Virovitica, Ogulin, Knin, Metković, Malinska na otoku Krku i Umag.Kako ističu stručnjaci, ako se otkrije na vrijeme, rak kože u 99% slučajeva može biti izlječiv, stoga je javnozdravstveni projekt #SaveYourSkin od velikog značaja u ranoj prevenciji.

Prema europskoj statistici, Hrvatska je na visokom, četvrtom mjestu prema smrtnosti od melanoma, a incidencija melanoma u Hrvatskoj u stalnom je porastu. S ciljem edukacije građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom, posljednje dvije godine provodi se projekt #SaveYourSkin, u sklopu kojega je provedeno 2245 besplatnih pregleda građana kojima je otkriveno 70 promjena sumnjivih na zloćudne tumore kože i upućeni su na daljnje liječenje i obradu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno