Večeras je u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena nova knjiga Ivana Ćosića Bukvinog “Barun Đuro (Georg) Unukić von Aradgrad”. Publicist i pučki pisac Ivan Ćosić Bukvin iz Vrbanje jedan je od najplodnijih autora Cvelferije s bogatim dugogodišnjim, književnim, istraživačkim i kulturnim stvaralaštvom. Osnivač je i član brojnim kulturnih udruga. A kao pučki pisac i amater povjesničar sudjelovao je na brojnim kulturno-povijesnim i etnološkim skupovima o Slavoniji i Srijemu. Ćosić Bukvin organizirao je i zapažene izložbe, a u posljednjih nekoliko godina aktivno sudjeluje i u pripremi “Noći muzeja” u Drenovcima.

Kao amater i poznavatelj spačvansko-bosutskog međurječja aktivan je i na polju arheologije, gdje je njegovom zaslugom došlo do otkrića pretpovijesnih kultura s brojnim lokalitetima na području Cvelferije. Dobitnik je i javnog priznanja Općine Vrbanja za doprinos kulturi i kulturnom stvaralaštvu. Uz Ivana Ćosića Bukvinog u večerašnjem predstavljanju sudjelovali su i Emilija Pezer koja je napisala predgovor za knjigu “Barun Đuro (Georg) Unukić von Aradgrad” i Zlatko Virc, povjesničar i magistar arheologije .

“Đuro Unukić iz Lipovca se dokazao i pokazao u ratu 1848/49.godine, koji su Austrija i Hrvatska vodile protiv Mađarske koja je htjela osamostaljenje od Austrije, ali nama Hrvatima nije htjela dati naš dio samostalnosti i upravljanja državom koji smo mi htjeli.
Tako da se Unukić kao niži časnik našao u Arad gradu u Rumunjskoj, koji je onda spadao pod Mađarsku, i tu se zaista svojom hrabrošću i junaštvom dokazao. I poslije toga je, iako je tvrđava kasnije pala pod ruke Mađara, stekao barunat s pridjevkom “von Aradgrad” i stekao je čin potpukovnika. Čak je dobio najviše odličje tadašnje Austrijske carevine, a to je Križ Marije Terezije. Drago mi je da je jedan naš čovjek zaista puno pridonio i bio jedan od najodlikovanijih ljudi na našem prostoru Vukovarsko-srijemske županije”, tom je prilikom istaknuo Ivan Ćosić Bukvin.