1 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

U Vinkovcima prošle godine 412 ukopa, deset više od 2020.

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na vinkovačkom gradskom groblju u 2021. godini obavljeno je 412 ukopa što je neznatno povećanje u odnosu na 2020. godinu kada ih je bilo 402.

„Nažalost, starija smo nacija pa je i tendencija rasta ukopa na našem groblju iz godine u godinu veća. No, ne možemo broj smrtnih slučajeva pripisati isključivoj posljedici infekcije koronavirusa kada su brojke na razini 2020. godine uz malo odstupanje. Danas primjerice nemamo ni jedan pokop,” potvrdio je rukovoditelj Poslovne jedinice Groblje vinkovačkog GTG-a Dalibor Marijanović u trenutku zaključenja teksta za naš portal Novosti.hr.

Kada je riječ o nacionalnoj razini, Hrvatska i u prošloj godini bilježi rekordnu smrtnost.

Podaci za studeni 2021. potvrđuju da je samo u tom mjesecu preminulo 6 396 osoba, što je 2 228 više od petogodišnjeg prosjeka i rast je od 53,65 posto.

U 2020. ukupno su umrle 57 023 osobe, što je 10,1 posto više nego godinu prije, a koronavirus je četvrti uzrok smrtnosti. To je i najviše od stvaranja moderne hrvatske države, ali i najviše na ovom prostoru od Drugog svjetskog rata. U tim je brojkama, očekivano, najviše starijih osoba.


Prema podacima HZMO-a za studeni, tijekom 2021. mirovine su se zbog smrti prestale isplaćivati za čak 50 680 umirovljenika, a isplaćeno je 46 515 novih mirovina. Razmjeri posljedica pandemije u 2021. lako se vide kada se brojke usporede s istim razdobljem 2020. godine.

Naime, broj preminulih umirovljenika bitno je veći – bilo ih je, tada rekordnih, 43.529. U Hrvatskoj je u 2020. preminulo 54 578 umirovljenika, no iz već spomenutih podataka već je sada jasno da će te brojke za cijelu 2021. biti još poraznije.

Do početka pandemije nerijetko se govorilo o vrlo lošem hrvatskom omjeru radno sposobnog stanovništva i onoga u mirovini, a prethodno je razdoblje, u kojem još ima dosta necijepljenih umirovljenika, u posljednje dvije godine rezultiralo s više umrlih nego novih umirovljenika, iako je i njihov broj rastao.

„Ova je pošast najveća opasnost za starije, od kojih neki također imaju prijepore oko cijepljenja, gdje mogu savjetovati svakoga, no svatko sam odlučuje kako će se prema tome postaviti, hoće li se cijepiti ili neće, koliko će biti izložen riziku. Moja je preporuka da se svi cijepe i da društvo napravi sve da takvih bude što više,” poručuje saborski zastupnik Silvano Hrelja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno