8 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

U Vinkovcima za vrijeme 57. Vinkovačkih jeseni noćilo 3 290 turista

Više od autora

- vl promo-

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna na dan kada je 1970. godine usvojen statut Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Diljem svijeta obilježava se dostupnijim turističkim uslugama, razgledima, koncertima i turističkim turama po promotivnim cijenama.

Kada je riječ o turizmu, u našem gradu potkovanom tradicijom i baštinom podneblja Vinkovaca i okolice, opće je poznato kako su upravo Vinkovačke jeseni glavni pokazatelj razvoja i rasta krivulje turizma na našem području.

“Bogato kulturno nasljeđe koje smo uspjeli sačuvati u turbulentnim vremenima kojima je naš kraj svjedočio i danas privlači zaljubljenike u tradiciju, a obogaćivanjem same manifestacije sve više mladih prepoznaje zabavni program kao razlog vrijedan dolaska i boravka u Vinkovcima”, rekla je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednica Grada Vinkovaca Martina Matković, dodavši kako su upravo manifestacije koje nudimo privlačan motiv dolaska u Vinkovce, što pokazuju i statistički podaci.

Prema podacima Turističke zajednice Grada Vinkovaca, ove je godine, u vrijeme 57. Vinkovačkih jeseni, u Vinkovcima noćilo 3 290 turista, od kojih 1 753 domaćih te 1 537 stranih.

Ove godine, ističe direktorica, bilježi se blagi pad domaćih dolazaka u odnosu na prošlu godinu kada je broj noćenja iznosio 1 877, no u odnosu na domaće, trostruki je porast stranih turista, za razliku od prošlogodišnjih 473.

“Prema zemljama njihova dolaska, vidimo da je povećanje broja stranih turista prvenstveno iz Slovenije, zatim Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke i Austrije”, govori direktorica turističkog ureda.


Rujan tako bilježi ukupno 4 753 noćenja za što su najzaslužnije upravo Vinkovačke jeseni.

Što se tiče dolazaka i noćenja u cijeloj godini, Vinkovci (kao i u većini kontinentalnih dijelova Hrvatske) najmanji broj noćenja ima početkom godine kao i u ljetnim mjesecima. Ove godine tako je najmanji broj dolazaka i noćenja zabilježen u siječnju, veljači i srpnju, dok je najveći zabilježen u proljetnim mjesecima (ožujak – lipanj).

“Vjerujemo da ćemo do kraja godine vidjeti pozitivan rast noćenja i dolazaka (kao i prethodnih godina) u rujnu i studenome. Posjetitelje najviše mame događanja na otvorenom, a za to su preduvjet topliji dani, stoga ne čudi da su u navedenim mjesecima puniji smještajni kapaciteti”, pojašnjava Matković, rekavši kako su izuzetak ljetni mjeseci kada, očekivano, traju godišnji odmori i ljudi tradicionalno biraju Jadran kao krajnju destinaciju.

Najavimo kako će Turistička zajednica Grada Vinkovaca u Tjednu cjeloživotnog učenja, a u kojega se uklopio i Svjetski dan turizma, imati besplatnu vođenu šetnju ulicama grada.

Vodič Ivica Šandrk provest će danas u 18 sati sve zainteresirane kroz Povijest Vinkovaca. Mjesto sastanka je most na Bosutu u središtu grada, kod biste dr. Franje Tuđmana.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno