Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s tvrtkom Agro-klaster predstavila je u danas u Palači Srijem u Vukovaru svoju drugu promotivnu akciju ‘Uskrsni doručak’, ponudivši novinarima tradicionalne slavonske prehrambene proizvode koji se jedu za doručak na blagdan Uskrsa – šunku, kobasice, jaja, sireve i razne namaze te prirodne sokove i vina, proizvedene na OPG-ima u našoj županiji.

Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić rekao je da županija ovu akciju, na kojoj su se predstavilo nekoliko OPG-ova s tradicionalnim proizvodima koji se redovito nalaze na blagdanskom uskrsnom stolu, već drugu godinu organizira upravo kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima u njihovu okupljanju i plasiranju proizvoda. Istaknuo je i stalna nastojanja da se s istočnoslavonskim proizvođačima, koji raspolažu sa sve kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima od kojih neki zadovoljavaju i potrebne količine proizvoda, povežu i oni iz jadranskih županija.

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar rekao je kako su u ovih godinu dana od pokretanja i intenziviranja aktivnosti klastera ostvareni brojni ciljevi. “Uspjeli smo okupiti proizvođače te ih umrežiti i organizirati, a osnovali smo šest granskih klastera, otvorili smo kontakte i komunikaciju sa hotelijerima i ugostiteljima te smo u ovih godinu dana došli do faze da s potencijalnim kupcima razgovaramo o konkrentnim cijenama i isporukama naših prizvoda u hotele i restorane na Jadranu.”, rekao je Podolar. Paralelno s ovim aktivnostima u Agro-klasteru razvijaju i nove projekte, a riječ je o Agrotehnološkom centru za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura te organizirana proizvodnja konzumnih jaja iz slobodnog uzgoja. Vjerujem da ćemo s ovim proizvodima koji bi trebali biti motori povući i manje proizvodnje i proizvode koje realno nećemo imati u značajnim količinama, ali koji će se moći plasirati uz ove proizvode koji su strateški važni za našu županiju.”, rekao je Podolar.

Član Agro klastera je i OPG Franjić iz Drenovaca koje se bavi poljoprivredom, odnosno stočarstvom od 1983. godine, a proizvodnjom mlijeka i proizvoda od mlijeka od 2007. godine. Trenutno proizvode oko 600 litara mlijeka dnevno i namjeravaju povećati proizvodnju izgradnjom nove farme. “Od proizvoda radimo svježe meke sireve, kuhane, tvrde, polutvrde, dimljene i sa raznim dodatcima. Zadovoljan sam suradnjom s Agro-klasterom i riječ je o jednoj izuzetno dobroj priči na kojoj treba ustrajati te još više poraditi na distribuciji, kao i količinama svih artikala. Potražnja za našim proizvodima je već duže vrijeme veća nego što mi možemo proizvesti.”, rekao je Mijo Pranjić.