U sljedećih godinu i pol dana vinkovačka tržnica trebala bi kompletno biti obnovljena, a jedan od koraka prema tom cilju je i zatvoreni dio. Danas otvoren daje novo iskustvo kupovine i plasiranja domaćih proizvoda s ciljem, čuli smo na svečanom otvorenju, još veće podrške lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima.
„Vinkovci nikada nisu imali ovakav objekt i ovo je za nas nešto novo. Danas je prvi tržni dan, svi su iznimno zadovoljni, ali nadamo se da ćemo još rasti jer imamo prostora za to. Pozivam i druge proizvođače da se odazovu jer uistinu je ovo jedna lijepa priča”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako sljedeći tjedan stiže i ribarnica, a prostor će tijekom zimi biti grijan.
I u ovom novom dijelu tržnice tržni dani bit će srijedom i subotom, ali tendencija za svakodnevnim radom itekako postoji. „Sve će ovisi o tome koliko će biti kupaca i kakva će ponuda biti proizvođača. Bez kupaca ova ideja neće moći zaživjeti, a naši OPG-ovci su svakako tu, vrijedni i spremni raditi”, dodaje gradonačelnik.
Cijeli projekt košta oko milijun eura, a uz Grad Vinkovce i GTG, za njega su zaslužni Ministarstvo regionalnog razvoja te agencija VIA.
„Ovaj projekt jedan od rijetkih u kojemu nismo imali velikih problema. Nama je drago kada dođemo u ovu fazu kada smo nešto stavili u funkciju i otvorili objekt. U skoroj budućnosti namjeravamo završiti cijelu priču s nadstrešnicom na otvorenoj tržnici pa će cijeli kompleks dobiti jedan lijep i funkcionalan izgled, a naši proizvođači ugodno mjesto za raditi”, kaže direktorica VIA-a Danijela Slipčević.
Vanjski dio tržnice na redu je sljedeće godine, a u tijeku je izrada projektno tehničke dokumentacije.
„Trenutno su tu 22 OPG-ovca, u najavi je još njih desetak. Zadovoljan sam odazivom, ali i dalje pozivam sve da dođu i podrže ovu ideju jer smo tako korak bliže svakodnevnom radu. Iako nisu svi proizvođači u mogućnosti dolaziti svaki dan jer rade u poljima, velik je broj onih koji su iskazali želju za time”, istaknuo je Elvis Kovačević, direktor GTG-a.
Slobodnih mjesta u ovom trenutku nema, ali dovoljan je broj štandova i dodatnog prostora pa su svi dobro došli, kaže Kovačević. U podrumu je i prostorija s velikom hladnjačom koju mogu koristiti OPG-ovci i skladištiti svoju robu.
Podsjeća i kako su cijene klupa subvencionirane pa one u prvoj godini koštaju 1 euro mjesečno, u drugoj će proizvođači platiti 15 posto ukupnog iznosa, u trećoj 25, četvrtoj 50 posto, a tek u petoj godini plaća se puni iznos.
A što kažu prodavači?
Petra Obajdin:
“Jako je lijepo i mislim da će opstati, pogotovo preko zime. Ja ću nastaviti dolaziti samo srijedom i subotom, ali mislim da bi se svakako trebalo pokušati sa svakodnevnim radom. Ima ljudi, nije kao vani, ali je dobro”
Ljubinka Božić:
“Drugačije je, vani je više naroda, više druženja. Ja dolazim ovdje od 70. godine pa sam naučila i na snijeg i na kišu i meni to ništa ne smeta. Vidjet ćemo kako će biti, zasad mi se čini dobro, ali vrijeme će pokazati”
Mirjana Veselčić:
“Prodajem već 10 godina i iskreno ne sviđa mi se baš. Nema ljudi jer još ne znaju za ovaj dio, prostor bi mogao biti pregledniji, a problem su i stepenice nezgodne za starije ljude. Veliki plus je što zimi nećemo morati brinuti za hladnoću, kišu, snijeg….”
S druge strane, kupci su u potpunosti zadovoljni. Neki su mišljenja da se s cijelom pričom trebalo ranije krenuti, dok drugi tvrde kako je ovo odličan potez pred nadolazeću zimu.
“Lijepo je, ima svega, mogu pronaći sve što mi je potrebno. Zimi će nam biti ljepše, a voljela bih da tržnica radi svaki dan jer nam uvijek nešto treba od proizvoda.”
“Dobro je, sviđa mi se. Nisam baš čest kupac, ali mislim da je sve jako lijepo uređeno i da će dobro služiti svima koji se nađu ovdje, i kupcima i prodavačima.”
“To je trebalo već odavno otvoriti jer puno je mogućnosti i za prodavatelje i za kupce. Lijepo bi bilo da radi tržnica svaki dan, ali pitanje je kome će se to sve moći prodati. Sve je do ljudi.”