3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

U Županji 30. obljetnica 131. brigade Hrvatske vojske

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ova brigada bila je stožerna snaga županjskog kraja, vinkovačkog područja i svih onih dijelova zavičaja koji su zahvaljujući  braniteljima postali pojam borbe za svehrvatsku pobjedu, poručio je ministar obrane Mario Banožić,  ovom prigodom, izaslanik predsjednika Vlade.

Uz čestitku povodom 30. obljetnice,  Banožić je podsjetio na 58 poginulih i 172 ranjena pripadnika brigade.

„Oni su putokaz kako se bori i žrtvuje za jedinu Domovinu, za ovu našu ravnicu, županjsku Posavinu, za generacije koje su ovdje gradile, stvarale i živjele“, poručio je.

131. brigada osnovana je 25. listopada 1991., a kroz njene postrojbe prošlo je 7800 pripadnika.Foto: Hrvatski radio Županja

Uz okupljene hrvatske branitelje i obitelji poginulih branitelja, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadni general Željko Ljubas, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja umirovljeni general Josip Lucić i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije.

Kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske Posavine general je zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su sačuvali slobodu ovih prostora, kazavši kako posebna zahvala ide obiteljima onih koji su život položili za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu.

„Drago mi je što smo se ovdje okupili i što na ovaj način obilježavamo i čuvamo uspomenu na naše početke, uspomenu na sve hrvatske policajce i vojnike koji su branili našu državu i oslobodili je“, rekao je Lucić.

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, obitelji poginulih branitelja i visoka izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. Molitvu je predvodio velečasni Josip Filipović s kapelanom Markom Peulićem.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno