14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Učenici OŠ I. Mažuranića od danas će dio nastave slušati u prirodi

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Osnovna škola Ivana Mažuranića od danas se može pohvaliti novom učionicom, malo posebnijom i drugačijom od drugih. Drvene klupe postavljene u tek zasađenoj mini slavonskoj šumi donose novu dimenziju učenja, sjedinjuju školarce i prirodu, na svjež zrak ‘izvlače’ svih 400 učenika škole.

Krajnji rezultat je to projekta Slavonija na dlanu, jednog od brojnih koje provodi ova Eko škola. S ciljem očuvanja bioraznolikosti te edukacije i osvješćivanja učenika po pitanju okoliša, u učionici u prirodi od danas će se odvijati redovna nastava, učiteljska vijeća, roditeljski sastanci i mnoge druge aktivnosti.

„Mi biolozi uvijek imamo puno ideja kojima želimo stvoriti buduće generacije osjetljive na okoliš i koje će u budućnosti sve to znati primijeniti, a sve u smjeru ka održivom razvoju. 2019. godine postali smo Eko škola i od tada redovno dobivamo pozive za natječaje, u sklopu jednog od njih sam osmislila projekt Slavonija na dlanu”, pojašnjava Dinka Čorak, učiteljica biologije i voditeljica projekta.

Aplicirali sui, dobili 20 tisuća kuna te napravili vanjsku učionicu, ali i 12 edukativnih panela s biljnim i životinjskim svijetom naših rijeka, postavljenih na šetnici uz Bosut (od novog mosta do Krnjaša).

Učionica ima i vlastiti ribnjak, a postavljena je u tek zasađenoj mini slavonskoj šumi. Za potpuno prirodno okruženje pobrinule su se, između ostalih, i Hrvatske šume koje su donirale materijal i sadnice.

„Veseli nas svaki put kada dobijemo ovako neki zahtjev odgojno-obrazovnih ustanova. Drago nam je što smo mogli pomoći u opremanju škole na otvorenom, da se naša djeca sljube s prirodom, u okruženju domaćih biljnih vrsta, ali i prirodnih materijala. Tu smo uvijek za lokalnu zajednicu”, rekao je Krasnodar Sabljić, voditelj Uprave šuma podružnice Vinkovci.

Škola je već dugi niz godina posvećena ekološkim projektima i zdravoj prehrani pa se ova višenamjenska učionica u potpunosti uklapa u njihovu viziju rada.

„Svjesni smo da nam djeca previše borave u zatvorenim prostorima, svi zajedno smo prepoznali potrebu učenika i nadam se da će svaka škola koja ima prostora i mogućnosti moći imati ovako prekrasnu vanjsku učionicu. Hvala svima koji s pomogli u realizaciji projekta kojim smo željeli učenicima i građanima približiti bioraznolikost naše Slavonije”, ponosna je ravnateljica Marina Markić.

A u drvene klupe danas je sjeo i gradonačelnik Ivan Bosančić, ističući važnost projekta u vremenima kada djeca ne znaju dovoljno prepoznati ljepotu i korist boravka u prirodi.

„Jako je bitno spojiti mlade s prirodom, dati im priliku da zavole sve što se zbiva u prirodi i da to sutra prenose na druge. Priroda nas okružuje, moramo ju čuvati, znati razumjeti. Okoliš smo dobili da ga trenutno koristimo, da ga budućim generacijama vratimo u onakvom stanju u kakvom smo ga dobili. Ovakvi projekti svakako tomu doprinose”, poručio je gradonačelnik pohvalivši jedinstvenu sinergiju škole i institucija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno