18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Učenici ustali protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Danas je u velikom holu Srednje strukovne škole Vinkovci preko 120 učenika te škole, zajedno s prijateljima iz Drvodijelsko-tehničke škole, ustalo i zaplesalo protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Naime, statistika UN-a govori da će jedna od tri žene biti pretučena ili silovana tijekom života, a radi se sveukupno o milijardu žena i djevojčica, kao i da pedeset posto žena živi neki oblik nasilja. Vrste nasilja se razlikuju ovisno o zemljama i kontekstima, no ono što je zajedničko je da su žene zlostavljane samo zato što su žene.

Iz tih razloga pokrenuta je kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, One Billion Rising Revolution, u kojoj sudjeluju žene i muškarci u više od 200 zemalja svijeta, a koju već sedmu godinu za redom organiziraju brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva.

U kampanji sudjeluju i brojni mladi ljudi, srednjoškolci i studenti, koji plesom ustaju protiv nasilja nad ženama i djevojčicama te protiv nasilja u vezama kod mladih. Već šestu godinu za redom učenici Srednje strukovne škole Vinkovci dio su ove kampanje i prilično su aktivni u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Danas su im se u holu škole pridružili učenici Drvodijelsko-tehničke škole, dok će u četvrtak na Valentinovo, poznatu koreografiju na pjesmu Break the Chain, plesati s učenicima Zdravstveno veterinarske škole dr. Andrije Štampara.

“Priključili smo se ovoj akciji iz razloga što smatramo da se nasilje u vezi sve češće događa, te nam je dužnost mlade potaknuti da razmišljaju o tome, ali i pokušati im savjetovati kako da se ponašaju u vezi, na što posebno moraju paziti, kako stvoriti odnos povjerenja i slično. U školi provodimo brojne radionice o prevenciji nasilja nada ženama i nasilja u vezama kod mladih, tako da su oni uglavnom upoznati s ovom problematikom. Ipak, najviše ih potresu porazne statistike o broju zlostavljanih žena”, ističe profesorica Stefanie Horvat, koja je zadužena za kampanju u ovoj školi. Iz Srednje strukovne škole Vinkovci pozivaju i ostale građane da im se priključe u središtu grada, u četvrtak u podne, te da zajedno prekinu lanac nasilja nad ženama i djevojčicama i nasilja u vezama kod mladih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno