13 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Uhićena Gabrijela Žalac?

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kako danas prenose mediji, bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena je jutros na razgovor s europskim istražiteljima zbog afere Softver. U priopćenju Europskog ureda javnog tužitelja stoji da su uhićene četiri osobe.

“Četiri osobe uhićene su zbog sumnje na prijevaru u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU. Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj”, javlja Europski ured javnog tužitelja.

“Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava. Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, stoji u priopćenju.

Žalac je odvedena na razgovor zbog posla sa softverskom firmom kojeg je ugovorilo ministarstvo dok mu je ona bila na čelu, a riječ je o poslu vrijednom 13 milijuna kuna.

O ovom slučaju oglasila se i policija. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske. „Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja”, priopćila je policija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno