U sklopu ovogodišnjih Rimskih dana, u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci organizirana je prva Radionica rimske kuhinje za djecu i mlade na kojoj su sudjelovali učenici Srednje Strukovne škole Vinkovci.

Radionica je okupila maksimalan broj sudionika, njih 21, koji su bili podijeljeni u sedam skupina po troje. Sedam rimskih jela radilo se istodobno, iako su neke etape pripreme trajale nešto duže. Radionicu su vodili Željka Klemenčić, jedna od poznatih hrvatskih gastrogurua te članica žirija u kulinarskoj emisiji “Tri, dva, jedan – kuhaj” i kustos Hrvoje Vulić koji je istaknuo kako je cilj ove radionice napraviti ukusnu tradicionalnu rimsku hranu koju će svi kasnije moći kušati. Nekoliko riječi rekao je i o samoj rimskoj kuhinji.

“Rimska kuhinja se sastojala od dva glavna elementa. Jedan element je ono što danas poznajemo kao Mediteranska kuhinja, a drugi element su sve lokalne kuhinje na područjima koje su Rimljani osvojili. To je užasno velika količina namirnica koju Rimljani spajaju s Mediteranom. Općenito je njihova hrana bila zdravija nego danas. Kao zaslađivač nisu koristili šećer nego isključivo med, kao bazu ishrane su koristili žitarice koje nisu toliko procesuirane kao danas, a koristili su i pir koji je jako zdrav. Isto tako, njihova kuhinja se bazirala na kuhanju, odnosno obroci su se za većinu stanovništva spravljali u obliku kaša i variva, meso se nije jelo u količinama kao danas, ali se voljela jesti kobasica“, pojasnio je Vulić te dodao kako su Rimljani jako voljeli i začinjenu hranu i većinu njih koje danas poznajemo koristili su i oni.

Uspješno su sudionici prelazili sve prepreke u procesu izrade ukusnih rimskih jela, no ništa ne bi bilo moguće bez pomoći Željke Klemenčić koja je budnim okom pratila kako napreduju pojedine faze.

“Radi se o prijevodima recepata i odabrali smo ono što nam se čini izvedivim za ove uvjete koje imamo. Nismo u pravoj kuhinji i morali smo ići na jednostavne stvari koje možemo napraviti na stolovima u ovim uvjetima. Stvari su u principu jednostavne, no učenika je puno i svi skupa improviziramo, tako da se i najjednostavniji recept može zakomplicirati. Ideja je da sve skupine rade istodobno i da uspješno napravimo sedam rimskih jela koja ćemo kasnije moći kušati“, rekla je Klemenčić.

Rezultat ovih vrijednih učenika bio je zadivljujuć. Sedam jela koje možemo zamisliti u doba Rima predstavljeni su u dvorištu Lapidarija, a mamili su i izgledom i mirisom.  Međutim, rimskoj kuhinji nije kraj – od 15 do 17 sati održana je još jedna radionica, na istome mjestu i s istim voditeljima.