Na posljednjoj medijskoj konferenciji, iz Nacionalnog stožera civilne zaštite pozvali su građane da unatoč lijepom vremenu ostanu kod kuće jer ulazimo u kritično razdoblje u sljedećih nekoliko tjedana.

“Većina se građana ponaša u skladu s uputama. Na tržnicama i u specijaliziranim trgovinama stanje je dobro, nemamo nekih dojava da se krše epidemiološke mjere i zasad izgleda da je to bila dobra mjera”, istaknuo je je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović. Upravo je on i naglasio da ulazimo u kritično razdoblje u sljedećih nekoliko tjedana i da moramo izdržati u ovom režimu. A što to konkretno znači, za N1 televiziju objasnio je dr. Goran Tešović, dječji infektolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

“Sada ulazimo u kritičnu fazu epidemije, kad će broj bolesnika s teškim oblikom bolesti narasti. Klinika je zamišljena kao referentni respiratorni centar za ovu bolest, što znači da će se tu koncentrirati najteži bolesnici do ispunjenja kapaciteta. Uskoro ćemo imati više mehanički ventiliranih. Jutros ih je bilo 10. Naš maksimum za odrasle je 40 što se aparature tiče, ali o toj aparaturi i bolesnicima treba skrbiti visoko specijalizirano osoblje. Problem je što vrlo lako može doći do manjka osoblja”, upozorava Tešović.

Podsjetimo, prvi je o tome da nam slijedi kritična faza progovorio znanstvenik Ivan Đikić, koji je jučer ujutro objasnio da Hrvatska ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa, te da je sudjelovanje građana u toj borbi ključna stvar. Građanima je između ostalog poručio i da prate savjete Nacionalnog stožera, izbjegavaju kontakte, ostanu doma i zaštite bolesne i starije. “Ako se svi budemo pridržavali uputa i dali podršku zdravstvenom sustavu, velika je vjerojatnost suzbijanja širenja virusa unutar 4-6 tjedana i postepenog smanjivanja mjera izolacije. Zato je neophodna maksimalna motiviranost svih građana da uspijemo. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje intenzivirati mjere testiranja te otkrivati na vrijeme nove slučajeve. Nabavka modernih instrumenata te otvaranja više akreditiranih laboratorija širem Hrvatske moraju biti prioritet trenutnih ulaganja”, poručio je Đikić.