Kontaktirajte nas

Aktualno

Uoči Antunova: Fratri u Vinkovcima već 74 godine

Objavljeno

-

U povodu proslave blagdana svetog Antuna Padovanskog, u arhivi Vinkovačkog lista naišli smo na tekst iz 2008. godine koji je u povodu 70. godišnjice svetišta donio priču o prošlosti, popularno, Male crkve.

“Kupnjom posjeda s kućom i dvorištem, zvanim “Stara pošta”, od obitelji Kovačić krajem 1937. godine, pokraj crkve sv. Ilije na Meraji u Vinkovcima iz 14. stoljeća, redovnici konventualci adaptirali su jedan dio kuće za samostan, a drugi dio, gdje je bila gostionica, namijenili su za kapelu sv. Antuna Padovanskog. Samostan i kapelu blagoslovio je 28. kolovoza 1938. godine đakovački biskup dr. Antun Akšamović, uz asistenciju vinkovačkog župnika, mons. Antuna Mitrovića, jednog od glavnih inicijatora za dolazak fratara i otvaranje samostana, te sudjelovanje spomenutih redovnika i njihovog ministra provincijala, fra Bonaventure Burica, i velikog broja vjernika.

Nada da će fratri doći u posjed stare susjedne crkve sv. Ilije vremenom je izblijedjela, pa je kapela sv. Antuna, ili kako je Vinkovčani sada rado nazivaju Mala crkva, postala središtem okupljanja štovatelja sv. Antuna, naroda Božjega, iz Vinkovaca i okolice”, napisao je fra Augustin Zdravko Kordić istražujući prošlost Male crkve. Tijekom vremena, doživljavala je razne preinake i obnove.

Između ostalog, drveni kip sv. Antuna izradila je poznata radionica “Nardini” iz Milana, a nabavljen je u svibnju 1939. godine. Tijekom obnove i rekonstrukcije, koju je dao učiniti fra Jerko Felja, tadašnji gvardijan samostana, odstranjen je niski strop, a potkrovlje je obloženo današnjom lamperijom kako bi prostor postao ugodan i prozračan, piše u 24. broju Vinkovačkog lista u povodu Antunova 2008. godine. Fra Augustin naglašava da je danas crkva duga 20 metara i 85 cm, široka 8 metara i u špicu potkrovlja visoka oko 6 metara, te može primiti oko 400 vjernika.

Gotovo da nema onoga koji je pohodio Malu crkvu, a da se nije zapitao što je točno predstavljeno bareljefom od gipsa u zlatnoj boji na cijeloj zidnoj plohi iza glavnog oltara. “Bareljef prikazuje sv. Antuna s Djetetom Isusom u zraku, s lijeve strane prikazuje Svečevu baziliku u Padovi, a s desne strane Malu crkvu u Vinkovcima s narodom Božjim kako izlazi iz crkve”, pojašnjava fra Akšamović.

Osam prozora godine 1993. dao je oslikati gvardijan fra Ilija Miškić. Oslikao ih je, u imitaciji vitraja, akademski slikar Tihomir Lončar iz Zagreba i svaki od prozora prikazuje neki od trenutaka iz života sv. Antuna.

Vjernici se rado mole pred kipom sv. Antuna Padovanskog izrađenom od drveta, vjerojatno iz 1939. godine. Pred crkvom se nalaze još dva kipa, kip Gospe od siromaha iz Baneauxa u Belgiji iz 1967. godine i kip sv. Antuna Padovanskog u terakoti. Datira iz 1974. godine, a izradila ga je Alojzija Ulman. Toranj crkve, u kojemu su smještena 3 zvona, podignut je 1999. godine.

Svakako valja istaknuti i činjenicu daje ova crkva svoj najsvečaniji i najljepši trenutak doživjela od 29. rujna do 2. listopada 2000. godine kada su u njezinom prostoru boravile Relikvije sv. Antuna iz Padove.

Aktualno

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

Objavljeno

-

Napisao/la

    69 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.452, od kojih je 12.105 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba na bolničkom liječenju.

U protekla 24 sata testirano je 138 osoba, te ih je ukupno do sada testiranih na području županije 77.066.

U samoizolaciji se nalazi 191 osoba.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Objavljeno

-

Napisao/la

    169 pregleda

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pod pokroviteljstvom Grada. Svako se Ljetno kino razlikuje po svojoj tematici, a ove je godine podređeno isključivo mališanima i prikazivat će se samo animirani sinkronizirani filmovi.

Tako su jučer oni najmlađi uživali u dvorištu knjižnice uz Priču o igračkama 4, dobro društvo i još bolji ambijent. Sva mjesta bila su popunjena, a animirani se film gledao na pravom filmskom platnu što je još uvelike pridonijelo dojmu.

Projekcija prvog animiranog filma, The Angry Birds 2, po rasporedu je bila predviđena za prošli petak, ali zbog kiše i lošeg vremena se nažalost morala otkazati. Na raspored će ponovno doći nakon svih ostalih planiranih crtića, odnosno 20. kolovoza. Osim toga, za 30. srpnja planiran je Tko se boji vuka još, nakon toga, 6. kolovoza, simpatični bik Ferdinand te na samom kraju Snježno kraljevstvo 2 za 13. kolovoza.

Nastavi čitati

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    218 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 17 minuta

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 2 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 4 sata

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 16 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 17 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 18 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 20 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 21 sat

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Najčitanije