Kontaktirajte nas

Aktualno

Uoči Antunova: Fratri u Vinkovcima već 74 godine

Objavljeno

-

U povodu proslave blagdana svetog Antuna Padovanskog, u arhivi Vinkovačkog lista naišli smo na tekst iz 2008. godine koji je u povodu 70. godišnjice svetišta donio priču o prošlosti, popularno, Male crkve.

“Kupnjom posjeda s kućom i dvorištem, zvanim “Stara pošta”, od obitelji Kovačić krajem 1937. godine, pokraj crkve sv. Ilije na Meraji u Vinkovcima iz 14. stoljeća, redovnici konventualci adaptirali su jedan dio kuće za samostan, a drugi dio, gdje je bila gostionica, namijenili su za kapelu sv. Antuna Padovanskog. Samostan i kapelu blagoslovio je 28. kolovoza 1938. godine đakovački biskup dr. Antun Akšamović, uz asistenciju vinkovačkog župnika, mons. Antuna Mitrovića, jednog od glavnih inicijatora za dolazak fratara i otvaranje samostana, te sudjelovanje spomenutih redovnika i njihovog ministra provincijala, fra Bonaventure Burica, i velikog broja vjernika.

Nada da će fratri doći u posjed stare susjedne crkve sv. Ilije vremenom je izblijedjela, pa je kapela sv. Antuna, ili kako je Vinkovčani sada rado nazivaju Mala crkva, postala središtem okupljanja štovatelja sv. Antuna, naroda Božjega, iz Vinkovaca i okolice”, napisao je fra Augustin Zdravko Kordić istražujući prošlost Male crkve. Tijekom vremena, doživljavala je razne preinake i obnove.

Između ostalog, drveni kip sv. Antuna izradila je poznata radionica “Nardini” iz Milana, a nabavljen je u svibnju 1939. godine. Tijekom obnove i rekonstrukcije, koju je dao učiniti fra Jerko Felja, tadašnji gvardijan samostana, odstranjen je niski strop, a potkrovlje je obloženo današnjom lamperijom kako bi prostor postao ugodan i prozračan, piše u 24. broju Vinkovačkog lista u povodu Antunova 2008. godine. Fra Augustin naglašava da je danas crkva duga 20 metara i 85 cm, široka 8 metara i u špicu potkrovlja visoka oko 6 metara, te može primiti oko 400 vjernika.

Gotovo da nema onoga koji je pohodio Malu crkvu, a da se nije zapitao što je točno predstavljeno bareljefom od gipsa u zlatnoj boji na cijeloj zidnoj plohi iza glavnog oltara. “Bareljef prikazuje sv. Antuna s Djetetom Isusom u zraku, s lijeve strane prikazuje Svečevu baziliku u Padovi, a s desne strane Malu crkvu u Vinkovcima s narodom Božjim kako izlazi iz crkve”, pojašnjava fra Akšamović.

Osam prozora godine 1993. dao je oslikati gvardijan fra Ilija Miškić. Oslikao ih je, u imitaciji vitraja, akademski slikar Tihomir Lončar iz Zagreba i svaki od prozora prikazuje neki od trenutaka iz života sv. Antuna.

Vjernici se rado mole pred kipom sv. Antuna Padovanskog izrađenom od drveta, vjerojatno iz 1939. godine. Pred crkvom se nalaze još dva kipa, kip Gospe od siromaha iz Baneauxa u Belgiji iz 1967. godine i kip sv. Antuna Padovanskog u terakoti. Datira iz 1974. godine, a izradila ga je Alojzija Ulman. Toranj crkve, u kojemu su smještena 3 zvona, podignut je 1999. godine.

Svakako valja istaknuti i činjenicu daje ova crkva svoj najsvečaniji i najljepši trenutak doživjela od 29. rujna do 2. listopada 2000. godine kada su u njezinom prostoru boravile Relikvije sv. Antuna iz Padove.

Aktualno

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Objavljeno

-

Napisao/la

    78 pregleda

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović, rekao je kako Europska unija nije u potpunosti spremna za novi val migranata.

Najistočnija županija prva je na udaru dolaska migranata, ali za sada sveukupno stanje sigurnosti na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske je zadovoljavajuće. „Policijska uprava vukovarsko-srijemska redovito izvješćuje javnost o sigurnosno-interesantnim događajima koje evidentira te savjetuje građane o samo zaštitnom ponašanju. Također, suradnja s lokalnom zajednicom je na visokoj razini“, rekao je Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske dodavši kako u proteklih devet mjeseci bilježimo pad postupanja prema osobama za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu RH od 3,2% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Najčešće se radi o državljanima Afganistana, Turske, Kosova, Sirije te Pakistana, a u Lijepu našu pokušavaju ući skrivajući se u teretnim vozilima, najčešće na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik, ali i preko šumskog područja uz državnu granicu te obrađenih polja.

„Potrebno je posebno istaknuti krijumčare koji su angažirani već u Srbiji ili BiH i koji nakon prelaska državne granice vozilima na graničnim prijelazima „kupe“ migrante uz cestovne komunikacije koje su unaprijed dogovorene mobilnim aplikacijama ili društvenim mrežama“, naveo je Živković.

U devet mjeseci ove godine evidentirali su 71 kazneno djelo „Protuzakonit ulazak, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma“ za koje su procesuirali 82 počinitelja dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 67 kaznenih djela te 70 počinitelja što čini povećanje od 6%.

Za one koji nezakonito uđu i borave u Hrvatskoj, a nisu zatražili međunarodnu zaštitu, policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti sve mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora. Međutim, ako državljanin treće zemlje izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu, primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se, u skladu sa standardnim operativnim procedurama za postupanje prema tražiteljima međunarodne zaštite, službeno zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u Prihvatilište za tražitelje azila. Posebna pažnja posvećuje se ranjivim skupinama kao što su žene, trudnice, djeca i slično, a od početka godine zahtjev za međunarodnom zaštitom na području ove Policijske uprave podnijele su 34 osobe.

Nastavi čitati

Aktualno

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Objavljeno

-

Napisao/la

    114 pregleda
Foto: Facebook HNK Cibalia Vinkovci

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi nisu bili pravi. Jedna blijeda partija u kojoj je bilo pogrešaka u obrani, a prvo poluvrijeme donijelo je nekoliko prilika s obje strane.

Inter je imao najbolje prilike u prvom dijelu utakmice koje nisu uspjeli iskoristiti, dok dvije dobre prilike za Cibaliu nisu iskoristili Perić-Komšić i Bubnjar. Za kraj poluvremena iz slobodnog udarca pokušao je Bubnjar, ali udarac nije bio dovoljno opasan da se ugrozi vratar gostiju.

U drugo poluvrijeme, koje je bilo siromašno s prilikama, Cibalia ulazi nešto bolje i čvršće. No, gosti su ti koji su prvi poveli preko Rešetara u 65. minuti nakon jedne duge lopte koju obrana Nebeskoplavih nije ispratila. U 80. minuti Bubnjar nije iskoristio sjajnu priliku nakon odlične lopte Miljanića. Bubnjarov udarac je prošao malo pored vratnice.

Momčad Darka Jozinovića uspjela je doći do boda u samom finišu utakmice, kada Tomašević postiže pogodak za konačnih 1:1. Na kraju po bod svakome, a zadovoljniji mogu biti Vinkovčani koji su na sladak način došli do remija.

Nebeskoplavi u 11. kolu putuju u Zagreb gdje će ih čekati Kustošija.

Nastavi čitati

Aktualno

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Objavljeno

-

Napisao/la

    120 pregleda

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine. 

Poticaj se dodjeljuje obiteljima koje su tijekom prošle, 2020., i tekuće kalendarske godine kupile nekretninu za stanovanje ili ishodili građevinsku dozvolu za gradnju, koja je u cijelosti vlasništvo korisnika poticaja u iznosu 15 tisuća kuna. Ostvariti se može samo jedanput i isplaćuje se na račun korisnika, stoji u uvjetima natječaja.

Pravo dodjele sredstava ima obitelj uz uvjet da supružnici nemaju u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Osim toga, zainteresirani za ovu pogodnost, isto kao i svi članovi uže obitelji, moraju prijaviti boravište na adresi nekretnine te ga moraju zadržati tamo neprekidno sljedećih deset godina.

Natječaj je otvoren do 8. studenog 2021., prijave se podnose u zatvorenoj omotnici s naznakom “Javni natječaj za dodjelu poticaja”, preporučenom poštom ili osobno u jedinstveni upravni odjel Općine Tordinci, na adresi Trg hrvatskih žrtava 9, a pri prijavi je potrebno priložiti presliku kupoprodajnog ugovora ili presliku građevinske dozvole, zemljišno knjižni izvadak za kupljenu nekretninu (ne stariji od 30 dana) i kopiju katastarskog plana, izjavu da korisnici poticaja, oba supružnika posebno, nemaju stan, kuću ili kuću za odmor pogodnu za stanovanje koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika te podatke o bankovnom računu. 

Prije zaključenja ugovora mora se dostaviti bjanko zadužnica, najmanje u vrijednosti dodijeljenog poticaja, ovjerena kod javnog bilježnika, a odluku o dodjeli poticaja donijet će Povjerenstvo koje se sastoji od tri člana, imenovano od strane Općinskog načelnika.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske,...

Aktualnoprije 7 sati

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi...

Aktualnoprije 8 sati

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine.  Poticaj se...

Aktualnoprije 9 sati

Plin poskupio 3% u odnosu na prošlu godinu

Iako nas ovih dana grije zubato sunce, večernje temperature od samo nekoliko Celzijevih stupnjeva nagovještaju kako smo sve bliže pravom...

Aktualnoprije 11 sati

Projekt “Budi aktivna II” i u idućih 12 mjeseci

“Budi aktivna II” projekt je koji ima za cilj smanjivanje nezaposlenosti i rizik od siromaštva, zapošljavanjem žena, pripadnica ranjivih skupina...

Aktualnoprije 12 sati

U Hrvatskoj danas 3585 novoboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 27714 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.585 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 13 sati

U tijeku kušanje prikupljenih uzoraka za 3. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena

Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat...

Aktualnoprije 14 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 103 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe na COVID-19,...

Najčitanije