Udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije već godinama tradicionalno obilježava blagdan Svete Lucije, zaštitnike slijepih, pa su danas i sutra organizirali Dan otvorenih vrata. Danas su ih posjetili učenici Srednje strukovne škole Vinkovci i učenici Područne škole Lužac iz Vukovara koji su se upoznali sa svijetom slijepih, ali i saznali mnogo korisnih informacija. “Pokazat ćemo im kako pristupiti slijepoj osobi, pogledat će radove s naših radionica koje provodimo kroz program i pokazat ćemo im pomagala s kojima se najčešće služe slijepe osobe”, objasnio je današnje aktivnosti Ivan Ćavar, predsjednik Udruge slijepih VSŽ. Sutra će biti održan Međunarodni pojedinačni turnir u pikadu na koji dolazi Udruženje građana oštećena vida iz Tuzle, a valja spomenuti i kako je do 13 sati ispred gradskog muzeja postavljen štand na kojemu članovi prezentiraju uporabne i ukrasne predmete nastale ne kreativnoj radionici.

Spomenuti događaji prilika su i za promociju programa “Možemo mi kao i vi” koji se odnosi na aktivnosti usmjerene prevenciji institucionalizacije i poboljšanju kvalitete života slijepih osoba. Više o aktivnostima rekla nam je Josipa Mecanović, voditeljica programa: “U sklopu programa organiziramo kreativne radionice, radionice svakodnevnih vještina, sportske radionice i radionice socijalnih vještina. Izrađujemo tako predmete i nakit od raznih materijala, učimo pripremati hranu, osobnu higijenu i pospremanje, igramo šah, pikado, šetamo gradom, a i vježbamo međusobnu komunikaciju i druženje”. Trogodišnji je to program za razdoblje od 2017. do 2020. godine financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu s Gradom Vinkovci, Centrom za socijalnu skrb Vinkovci te Srednjom strukovnom školom Vinkovci.

Osim aktivnosti koje provode u sklopu programa, Udruga je tijekom cijele godine bila aktivna. Povodom Dana bijelog štapa su, kao i svake godine, na štandu u centru grada informirali građane s radom Udruge, sudjelovali su na Međunarodnom turnir u govornom pikadu u Vukovaru te na Državnom prvenstvu u govornom pikadu u Premanturi gdje su ostvarili zavidne rezultate, a tijekom cijele godine pokrivaju i sve sajmove na kojima mogu sudjelovati i obilježavaju sve važnije datume. Važno je spomenuti kako je Udruga nedavno potpisala i novi trogodišnji ugovor za videćeg pratitelja – osobnog asistenta koji članovima pomaže u kupnji, čitanju pošte, pisanju dopisa i slično.