Osim za katolike, Uskrs, odnosno Vaskrs, najveća je svetkovina i za pravoslavne kršćane. „Vaskresenje Gospodinovo“ uvijek se slavi u nedjelju, a razlog zbog kojega ga pravoslavci kasnije slave nego katolici je oslanjanje na stariji, julijanski kalendar.

Vaskrs je blagdan koji spada u grupu tzv. pomičnih blagdana, a u skladu s promjenom datuma Uskrsa, pomiču se i oni blagdani koji su neposredno s njim u vezi, kako oni koji mu prethode, poput Lazarove subote, svečanog Isusova dolaska u Jeruzalem (Cvjetna nedjelja) i “Strasne sedmice” (Velikog tjedna), tako i oni koji dolaze nakon njega, kao što su Uznesenje Gospodnje na nebo, ili Spasovdan te veliki blagdan silaska Svetog Duha na apostole ili blagdan Duhova.

Na Veliki četvrtak se služi liturgija sv. Vasilija Velikoga kao uspomena na ustanovljavanje svete tajne pričesti na “Tajnoj večeri”, a Crkva na taj dan slavi i uspomenu na događaj tzv. sveštenog umivanja nogu, kao i sve ono što se dogodilo u Getsemanskom vrtu, uključujući izdaju Isusa Krista i njegovo stradanje. Navečer se u crkvi vežu zvona koja će šutjeti sve do uskrsnog jutra. Veliki petak zove se i tajna „Časnog Krsta“ i žrtve. Kristovo umiranje uspoređuju s tajnom zgažene ruže. Što se ruža jače gnječi, to više ispušta miris. Tako se i iz rana Kristovih slijeva krv niz tijelo njegovo te drvo križa na zemlju, no tri dana poslije ta zgažena ruža ponovo je procvjetala.

Pravoslavni vjernici Uskrs slave tri dana, a na Uskrsni ponedjeljak i Uskrsni utorak uobičajeni su posjeti grobljima. Ove godine pravoslavni vjernici morat će za Uskrs ostati kod kuće, a obilazak grobova morat će odgoditi za blagdan Duhova.

Pravoslavni Uskrs ove se godine slavi sutra, 19. travnja i tim je povodom župan Božo Galić svim stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije koji sutra slave Uskrs uputio čestitku:

„Svim vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru upućujem najiskrenije čestitke, u ime Vukovarsko-srijemske županije i svoje osobno ime. Uskrs je blagdan vjere, nade i spokoja koji nas hrabri i daje snagu u vremenu svakodnevnih izazova, a posebno u ovoj borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom.  Neka radost Kristova uskrsnuća svima donese blagostanje, toleranciju, mir i međusobno razumijevanje. Sretan Uskrs!Hristos vaskrse!“