U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održano je otvorenje prve samostalne izložbe mladoj Jure Mustapić, osmogodišnjeg dječaka kojega ćete najčešće vidjeti s olovkom u ruci. Izložba je sve posjetitelje ostavila bez daha, a ponajviše su se tu našli likovi iz filmova i igrica.

Izložba koja je trenutno otvorena u vinkovačkoj knjižnici izazvala je veliku lavinu reakcija i osjećaje divljenja kod mnogih posjetitelja. Razni likovi iz filmova, stripova i igrica zavladali su knjižnicom, a autor izložbe Jure Mustapić nije krio uzbuđenje što je dobio priliku svima pokazati svoj vrijedan rad. “Jure je dječak koji se oduvijek isticao. Uvijek je bio u nekom svom svijetu, negdje sa strane s olovkom u ruci – crtajući sitne likove, ali s puno detalja”, govori nam Sonja Šimić, voditeljica Dječjeg odjela Knjižnice Mira u vinkovačkoj knjižnici i dodaje kako je odmah primijetila Juru i njegovu posebnost. “U knjižnicu je počeo dolaziti kao trogodišnji dječak, a kada govorim o Juri nikako ne želim izostaviti i njegovu sestru Ivu koja je prva počela dolaziti u knjižnicu i posjećivati igraonicu, ali ni roditelje koji su prepoznali rad knjižnice”, nastavlja Sonja.

Iako se u knjižnici već dugo druže s Jurom i njegovom sestrom Ivom, svi su bili jako uzbuđeni zbog nadolazeće izložbe. Svi oni koji su ju do sada pogledali nisu mogli vjerovati da se radi o jednom osmogodišnjem dječaku. Reakcije su izvrsne. I sam Jure je pod velikim dojmom, a kako kaže, na otvorenju izložbe mu je bilo predobro. Najviše voli crtati likove iz filmova i igrica, pa je u tom smjeru i organizirana izložba pod nazivom “Iz moje mape”, a Jure nam je pojasnio što se to nalazi u njegovoj mapi: “U mojoj mapi su Bob Marley, Joker, Vrisak, Thor, Deadpool i ostali superjunaci. Moj omiljeni strip junak je Alan Ford, ali ovoga puta ga nije bilo na izložbi”. Dodaje i kako su reakcije njegovih prijatelja iz razreda vrlo pozitivne te da ga potiču da nastavi s crtanjem.

Reakcije ljudi govore same za sebe, no, ističe Sonja, najbolje je likovnim stručnjacima ostaviti da procjene i da dalje prate njegov rad. “Mi smo htjeli pokazati javnosti što može nacrtati jedan dječak koji još nema ni 9 godina. Ja vjerujem da je ovo bio jedan dobar početak i da naš tu Jure neće stati. Mi smo kao ustanova htjeli biti jedan pozitivan poticaj i “nenametljiva pratnja” Juri, ali i ostaloj djeci, da im Jure posluži kao pozitivan primjer”, govori.

Planira se Jure i dalje baviti crtanjem. Želja mu je jednog dana postati umjetnik kada će olovke, kemijske i vodene bojice zamijeniti profesionalnim priborom i kistovima. Ova izložba izvrstan je početak za jednu tako mladu i ambicioznu osobu i za Juru predstavlja tek prvu okrenutu stranicu jedne nove, lijepe knjige koju ćemo tek čitati.