16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Uspješno proveden drugi ciklus mobilnosti Erasmus+ projekta AgroEuropa

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Učenici i nastavnici Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci uspješno su proveli i drugi ciklus mobilnosti Erasmus+ projekta AgroEuropa u Bugarskoj.

Jedanaest učenika i jedna nastavnica Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci vratili su se s druge mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta AgruEuropa. Mobilnost je trajala dva tjedna, od 8. do 19. travnja, u Srednjoj poljoprivrednoj školi Todor Rachinski u General Toshevu, tijekom koje su učenici obavljali stručnu praksu iz područja agrotehnike u tvrtkama i gospodarstvima u mjestima općine General Toshevo, kao i na školskom dobru. Upoznali su se s radom najmodernije mehanizacije, njihovim specifičnostima uzgoja kultura kao što su pšenica, kukuruz, lavanda, suncokret itd., načinima skladištenja, radili u poljima lavande, upoznali princip rada destilerije za proizvodnju ulja od lavande, način uzgoja mliječnih krava i proizvodnje sira, provodili ručnu mužnju, posjetili Poljoprivredni institut Dobrudja, kao i najveći botanički vrt u Bugarskoj – Balchik Palace and Botanical Garden te razmijenili iskustva i primjere dobre prakse svojih gospodarstava i gospodarstava u najrazvijenijoj poljoprivrednoj regiji u Bugarskoj – Dobrudji.  U slobodno vrijeme posjetili su gradove u okolici te se družili s novim prijateljima, vršnjacima iz Poljoprivredne škole u Bugarskoj, upoznajući njihovu kulturu i običaje.

Ovim su završeni ciklusi mobilnosti u sklopu projekta Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci AgroEuropa, kao i projekta bugarske škole School Practice towards European Workpace. Svaka škola provela je po dvije mobilnosti, koje su zajedno uključile čak 45 učenika i 7 nastavnika. Cilj projekata je uvesti inovativne načine rada prema primjeru škole sličnog profila iz jednako poljoprivredno snažnih regija, motivirati učenike, potaknuti njihovu internacionalizaciju i aktivno korištenje engleskoga jezika koji je i službeni jezik projekta. Do završetka samog projekta u srpnju učenici i nastavnici će provesti još dva eTwinning online projekta iz područja struke (teme su pšenica i mužnja), a učenici će napisati hrvatsko-engleski e-rječnik stručne terminologije koju su koristili tijekom mobilnosti, a koji će se nadalje koristiti u nastavi engleskoga jezika u području struke. Projekt će biti predstavljen i tijekom Dana otvorenih vrata 3. svibnja 2019.

Na sastanku s gradonačelnikom General Tosheva otvorena je i mogućnost sudjelovanja njihovog KUD-a na manifestaciji Vinkovačkih jeseni koja im je posebno zanimljiva, a tako i nastavka suradnje i prijateljstva ova dva grada i u drugim područjima koja ih povezuju osim poljoprivrede.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno