27 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Hip-hop na Bosutu još uvijek živi!

Više od autora

- vl promo-

Josip Džijan – MC, DJ i producent koji stoji iza umjetničkog imena Siky (znan i kao Siky Beats), promovirao je 28. travnja svoj prvi, eponimni album Kvalitet u vinkovačkom Manufaktura baru. Po broju okupljenih, mogli smo se nedvojbeno uvjeriti kako hip-hop na Bosutu nije prošlo svršeno vrijeme, pogotovo uzmemo li u obzir da je Siky promociju odradio u subotu pred praznik rada, što je dosta riskantan potez obzirom da su brojni sugrađani otputovali na produženi vikend izvan Vinkovaca.

No, pođimo redom.

Kao svi vinkovački reperi i MC Siky se hip hop glazbom inficirao putem kultne radijske emisije Black Thing, koju je vodio sada već legendarni Kool DJ Gido na VFM radiju. Nakon sedam godina klasične glazbene naobrazbe, uz beatove s radija i utjecaj trija Skroz na skroz, u kome je djelovao i Siky-jev rođeni brat, ozbiljnije osluškuje hrvatsku old school hip-hop scenu i počinje raditi vlastite beatove i pisati tekstove. Maštovit i kreativan kao producent i odličan MC – prepoznat je od kolega, te je brzo počeo primati pozive na zajedničke evente vodećih imena hrvatske hip-hop scene kojima je često znao ”oteti” show.

Također, Siky je neprekidno angažiran na mnoštvu projekata i neizostavni je pokretač brojnih događanja vezanih za urbanu kulturu u Vinkovcima. Najpoznatiji je svakako open air event elektroničke glazbe krajem mjeseca kolovoza Naša stvar na Pikovom stanu pokraj Vinkovaca. U ugođaju tradicionalnog šokačkog stana publika može vidjeti i poslušati najbolje što hrvatska elektronička scena nudi u ovom trenutku.

Vratimo se albumu Kvalitet. Produkciju, glazbu i tekstove potpisuje Siky osobno, izuzev jednog beata koga je odradio Dejan Starčević a.k.a. DeYo. Na albumu gostuju brojni prijatelji i suradnici: Starcha, Nemir, Batrljak Kru, DeYo, Antebiotik, Kanždija, Tone Tuoro i DJ Distinctive. Izdavač je nezavisna etiketa Naša stvar, a na samoj promociji CD je bio u prodaji po promotivnoj cijeni od 50,00 kn. Spomenimo još i to da je Siky izlazak albuma najavio službenim video spotom s naslovnom pjesmom, a u režiji dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Štibe.

Početak nastupa najavljen je za 23:30 sati, no Siky se popeo na stage deset minuta ranije – točno u 23:20! DJ Richma je drmnuo beatove, Siky se u uvodu predstavio, poželio dobrodošlicu posjetiteljima i dao svima do znanja kako je na svom terenu. Krenuo je pomno razrađen nastup koji nije ostavljao primisli o pojmu dosade čak i za one neupućene u Siky-ev rad. Publika je odmah prepoznala izvanserijski narativni flow, energiju, provokativnost i snagu scenske dominacije, te odobravanje i ruke u zraku nisu izostale. Siky je pokazao kako ima dovoljno iskustva i ”utakmica u nogama” za live nastupe na kojima publika može sve, osim stajati u mjestu. Veliko finale uslijedilo je kada se Siky-u na sceni pridružio DeYo sa setom vlastitog materijala i zajedničkoj izvedbi slijedećeg singla s albuma – Vinkulja i ja. Za kraj, Siky je čuvao naslovnu pjesmu Kvalitet, odradio ju s neskrivenim užitkom, zahvalio posjetiteljima na podršci i zatvorio show.

Promociju albuma Kvalitet, Siky nastavlja 05/05 u MKC-u u Županji, 11/05 u Osijeku u klubu Oxygene, te 23/05 u Zagrebu u Mastersu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno