27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Već 21 godinu za redom nizozemska humanitarna organizacija SVSK organizira kamp za djecu iz ratom pogođenih dijelova Slavonije

Više od autora

- vl promo-

Tineke Sta-Bol i Ton Van Bree posljednjih 21 godinu za djecu iz ratom pogođenih područja u Slavoniji organiziraju kamp u Nizozemskoj. Započeli su još za vrijeme Domovinskog rata kada su u sklopu druge organizacije primali hrvatske izbjeglice u svoje domove. Tada su primijetili kako su izabrana djeca ona koja imaju dobre ocjene u školi i zato mogu izostati tjedan do dva s nastave. Kako potrebita djeca time ostaju zakinuta, odlučili su pokrenuti vlastitu organizaciju koja će uz odlikaše, naglasak staviti i na djecu s nepovoljnom situacijom kod kuće. Prva grupa djece koju su odveli u svoj kamp, dolazila je iz Ilače.

Prethodno navedene aktivnosti, Ton i Tineke provode tijekom svojih godišnjih odmora. Počeli su s nekoliko dana kako bi obišli djecu koju su udomljavali, a potom je ideja rasla i nastao je Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp – SVSK. Bez obzira što je to velika odgovornost i posao, rad s djecom je nešto u čemu uživaju. Za svoje kontinuirano i hvalevrijedno filantropsko djelovanje dobili su odličje nizozemske kraljice, a u budućnosti se samo nadaju nastaviti istim tempom jer se nedostatak novca ispostavlja kao najveći problem.

Ovogodišnji kamp posjetit će 40-tak učenika iz Osnovne škole Nikole Tesle iz Mirkovaca. Program traje 20-tak dana, a djeca će imati priliku sudjelovati u raznim aktivnostima u i izvan kampa – odlaze na plivanje, u lunapark, zoološki vrt, Dolphinarium, posjećuju ih mađioničari, igraju bingo, organiziraju karaoke i modne piste. S učenicima dolaze i njihovi učitelji iz škole, njih 3 ili 4; dok su s mladima angažirani i tzv. baby-teacheri, djeca koja su već bila u kampu i ondje dolaze pomagati kao volonteri.

“Cilj nam je činiti djecu sretnom, da ni u jednom trenutku ne posumnjaju u svoju vrijednost na ovome svijetu i da znaju da postoji budućnost za njih, kao što će uvijek postojati ljudi kojima je doista stalo do njih”, rekla je Tineke.

Više o ovoj toploj priči, pročitajte u novom broju Vinkovačkog lista.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno